Однією із найбільш помітних проблем ночі підрахунку голосів із 21 на 22 липня стало масове переписування уточнених протоколів не на засіданні дільничних виборчих комісій. Такі факти спостерігачі ОПОРИ зафіксували на ОВК в Ужгороді, Мукачеві, Сваляві, Хусті.  Закарпатська команда ОПОРИ наголошує - такі дії це не лише грубе порушення встановленої законодавством процедури, а й ознаки порушення, за яке передбачена кримінальна відповідальність. Про це під час пресконференції 22 липня розповіли представники ОПОРИ Закарпаття.

“Вкотре постало питання компетентності членів ДВК, яких делегували команди партій чи кандидатів, - зазначив координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Судячи із приватних розмов, чимало членів ДВК просто не знають про те, що зміни до протоколу вносяться виключно на засіданні ДВК, що печатка має залишатися на ДВК, а не транспортуватися, а також члени ДВК мають бути у приміщенні для голосування до тих пір, поки не отримають інформацію що від них протоколи прийнято. З боку як членів, так і керівництва окружних виборчих комісій ми не бачили якихось дій, щоб запобігти таким порушенням законодавства”.

В ніч на 22 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували “переписування” протоколів на ОВК в Ужгороді, Хусті, Сваляві, про що негайно було повідомлено поліцію. Вранці, 22 липня, факти ймовірного переписування протоколів зафіксовані на ОВК у Мукачеві, приблизно о 13.00 таке ж помічено і у місті Свалява.

У місті Мукачево 21 липня приблизно у 22.00 до приміщення ОВК прибуло кілька дільниць, втім не поспішали здавати документації. Як виявилося, у них у протоколах була вказана дата 22 липня. У місті Свалява ДВК  №210346 (с. Грабово) прибула до ОВК до півночі, втім була завернута в чергу з боку ОВК, оскільки виявилося, що їхні два протоколи теж були позначені як такі, що створені вже з настанням нової доби. В окрузі №70 з’ясувалося, що 22 липня одна ДВК переплутала у протоколі номер своєї ДВК.

Процедурні питання інколи призводили й до затягування процесу підрахунку, наприклад на ДВК №210717 в Ужгородському міському територіальному центрі соціального обслуговування копію протоколу спостерігачці вдалося отримати лише близько 04.00 ранку - це доволі аномально довгий підрахунок для дільниці, де лише 1727 виборців. 

В ОВК 72 станом на 12.00 були не здані дільниці №210427 (Рахів), №210489 (селище Солотвино). На першій, за попередньою інформацією, був інцидент із нібито спробою винесення бюлетеня, яка не вдалася. На ДВК №210489 виникли непорозуміння через те, що нібито 7 виборців-прикордонників отримали по 2 бюлетеня (і в загальнодержавному, і в одномандатному виборчому округах), хоча мали б отримати лише один.

Станом на 13.00 22 липня окружна виборча комісія №71 (центр - Хуст) вже оголосила “технічну” перерву до 10 ранку 23 липня. Як поінформували спостерігача, там лишилася неприйнятою документація лише від однієї ДВК.

На всіх інших окружних комісіях станом на 13.00 тривало засідання. ОВК №68 (центр - Ужгород) продовжує приймати протоколи від ДВК, залишилося приблизно ще півсотні дільниць. ОВК №69 (центр - Мукачево) також продовжує приймати протоколи від ДВК. Така ж ситуація і на ОВК №70 (центр - Свалява), комісія досі приймає протоколи ДВК, залишилося ще приблизно 90. ОВК №73 (центр - Виноградів) прийняла всі дільничні комісії, наразі комісія вводить дані в інформаційно-аналітичну систему. 

Повертаючись до дня голосування, варто зазначити про масове розміщення агітаційних друкованих листівок у невстановлених місцях. Один раз спостерігачка ОПОРИ в Ужгороді звернулася до поліції за фактом ймовірної видачі бюлетеня виборчині на ДВК №210761 (Ужгород, ЗОШ №5) після пред’явлення нею закордонного паспорту.

Під час відвідин двох ДВК у приміщенні Ужгородського СІЗО виявлено факт, що не усі присутні у списку 287 виборців змогли проголосувати і за партійні списки, і за кандидата-мажоритарника. Позиція ОВК №68 - виборці, які не мають виборчої адреси в межах округу, голосують лише за партійні списки. Водночас ці виборці у списках не позначені як такі, що тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси. Тут однозначно необхідно чітке роз’яснення ЦВК, оскільки, наприклад, у місті Кропивницькому у СІЗО в підсумку видавали по два бюлетені. Слід наголосити, що у СІЗО безперешкодно міг потрапити будь-який спостерігач, єдиний нюанс, оскільки це режимний об’єкт, у нього вилучався телефон. За інформацією спостерігача ОПОРИ, у двох ДВК, які працювали у СІЗО, лише головам комісій дозволили мати при собі мобільний телефон.  

На виборчій дільниці №210739, яка розташована в Ужгороді, виборець проголосував та забув вкинути бюлетені до виборчих скриньок.

На виборчій дільниці №210371, що в селі Дубриничі Перечинського району (округ №70 із центром у Сваляві), спостерігачу ОПОРИ, який зареєстрований в іншому окрузі та тимчасово змінив місце голосування без зміни виборчої адреси, члени дільничної комісії видали два бюлетені.

До поліції Закарпаття надійшло повідомлення про замінування виборчої дільниці №210548 в селищі Середнє (округ №68 з центром в Ужгороді). На місце події виїхала слідчо-оперативна група та вибухотехніки, повідомлення про замінування не підтвердилося.

На виборчій дільниці №210545 у селі Мала Уголька, Тячівський район (округ №72 з центром у Тячеві) члени комісії не зачинили вхідні двері після 20:00.

Члени дільничної виборчої комісії №210235 у Міжгір’ї (округ №70 з центром у Сваляві) зачинили дільницю одразу після того, як представники ДВК поїхали на окружну виборчу комісію.

Крім цього, кілька ДВК в області залишилися без світла через негоду, тому їм довелося підраховувати голоси під світло ліхтарів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.