Спостерігачі ОПОРИ повідомляють про факти переписування членами дільничних виборчих комісій протоколів про результати голосування.

Так, у Вінниці спостерігачка ОПОРИ побачила, що голова ДВК №050522 знаходиться на окружній виборчій комісії №11 з печаткою. На запитання спостерігачки, чи це печатка ДВК, голова комісії відповіла, що це її печатка і заховала. Представниця ОПОРИ повідомила про цей факт поліцейського на дільниці. Також було викликано поліцію. Пояснюючи ситуацію поліції, голова ДВК сказала, що випадково забула печатку в кишені піджака, оскільки була втомлена.    

З печаткою біло помічено членів ДВК на окружній виборчій комісії №12 у місті Вінниця.

На ОВК №14, що у місті Жмеринка, голова ДВК №050616 переписувала протокол. За даним фактом спостерігач ОПОРИ викликав поліцію.

Також на ОВК №17, що у місті Ладижин, ДВК №050137 відправили на уточнення протоколів. Члени комісії почала робити уточнення в коридорі ОВК. Помітивши, що спостерігач ОПОРИ їх фотографує, швидко зібрались і вийшли. Також з печаткою було помічено голову ДВК №050130.

Раніше ОПОРА повідомляла, що на Вінниччині голова ДВК приїхала на окружну виборчу комісію з печаткою.

Відповідно до частини 4 статті 93 Закону України «Про вибори народних депутатів» під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Згідно з частиною 7 статті 91 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення дільничної виборчої комісії будь-яких виправлень.

Відповідно до ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України Підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму та інших документів, які відповідно до законодавства відносяться до виборчих документів) - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)