На Вінниччині представники дільничних виборчих комісій підписують протоколи про підрахунок голосів, написані 21 липня, але датовані наступним днем – 22 липня. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

«Протоколи майбутнього», датовані 22 липня, видали спостерігачам ОПОРИ 21 липя після закінчення підрахунку голосів і остаточного формування протоколів.

Такі випадки зафіксовані у виборчому окрузі №13 (центр – місто Козятин) №050389, у виборчому окрузі №14 (центр – місто Жмеринка) – ДВК №051048 та ДВК №050054.

Також «протоколи майбутнього» підписали на виборчих дільницях у виборчому окрузі №15 (цент – місто Шаргород): №050767, №050743, № 050722, №051198, №051346.  

Такий факт зафіксовано у виборчому окрузі №18 (центр – місто Іллінці) ДВК №050574.

Згідно із частиною 5 статті 91 Закону України «Про вибори народних депутатів України» у протоколах про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі зазначаються дата і час (година і хвилини) його підписання членами дільничної виборчої комісії. Кожен примірник протоколу підписується головою, заступником голови, секретарем та іншими членами дільничної виборчої комісії, які присутні на засіданні виборчої комісії. Член дільничної виборчої комісії, присутній на засіданні дільничної виборчої комісії, зобов'язаний підписати протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

ОПОРА нагадує, що підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування, караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років (ч.3 ст. 158 Кримінального кодексу України).

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)