У день голосування на Київщині спостерігачі виявили агітацію на стовпах, банерах на балконах та «смс від кандидатів».

У селі Білогородка 95 ВО округу спостерігачі ОПОРИ виявили агітацію на користь кандидатів Миколи Ляшенка, В'ячеслава Кучера та Андрія Нагребельного і «Батьківщини». Агітки були розклеєні на стовпах та парканах села. Спостерігачі викликали поліцію у зв'язку з порушенням ведення агітації.

У Фастові (91 ВО)  на центральній площі Перемоги напроти  виборчої дільниці №321389 на балконі житлового будинку знаходиться банер «За Сольвара». Перед входом на цю ж виборчу дільницю на інформаційному стенді розміщена  агітація декількох партій, а поруч розташований поряд лайтбокс «Зробимо їх ще раз 21 липня».

У 97 виборчому окрузі у селі Калинівка та по дорозі до селища Семиполки спостерігачі зафіксували борди з прихованою агітацією на користь «Слуги народу» з написом «Зробимо їх ще раз 21 липня». У Броварському  районі на кожному стовпі по вулицях Шевченка і Миру зафіксована агітація на користь різних політичних сил. А біля виборчої дільниці №320248 спостерігачі зафіксували агітку з ознаками чорного піару стосовно кандидата від «Слуги народу» Миколи Галушка. Поліцію повідомили про порушення.

Крім того, спостерігачу у цьому ж окрузі прийшло смс-повідомлення з текстом «На 12 годину явка лише 18%. Не залишайтеся вдома! Павло Різаненко». Однак, як повідомила представниця самого кандидата Павла Різаненка, повідомили, що вони не знають про цю ситуацію і таких повідомлень не бачили.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)