У місті Лисичанськ, яке відноситься до 107 одномандатного виборчого округу Луганської області, спостерігачі ОПОРИ зафіксували несанкціоноване встановлення сцени та апаратури для проведення гучних масових заходів прямо навпроти будівлі ОВК. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

21 липня 2019 року невідомі особи навпроти будівлі окружної виборчої комісії округу №107, що знаходиться на вул. Юнацька, 78 міста Лисичанськ, встановили сцену, яку обладнано звуковою апаратурою (акустичні системи, підсилювачі звуку тощо) з автономною електростанцією.



Ймовірно, що такі дії вчиняються з метою перешкоджання нормальній діяльності окружної виборчої комісії, зриву засідання комісії та перешкоджання встановленню підсумків голосування в одномандатному виборчому окрузі №107.

Жодних погоджень на встановлення цієї сцени зі звуковою апаратурою ні Лисичанська міська рада, ні її виконавчий комітет не надавали. До Лисичанської міської ради та її виконавчого комітету не надходило звернень від фізичних чи юридичних осіб щодо встановлення цієї сцени зі звуковою апаратурою.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 11 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборчий процес здійснюється на засадах заборони незаконного втручання будь-кого у цей процес.

Згідно зі статтею 21210 КУпАП проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом, інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації є адміністративним правопорушенням.

Відповідно до статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень є кримінальним правопорушенням.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.