20 липня, в «день тиші», спостерігачі ОПОРИ на Херсонщині фіксували агітаційні матеріали деяких політичних партій та кандидатів, а також приховану агітацію – білборди з впізнаваною символікою та гаслами.

Так, 20 липня в обласному центрі спостерігачі ОПОРИ та небайдужі громадяни зафіксували агітаційні листівки партії «Голос», кандидатів Юрія Одарченка (183-ій ВО, від партії «Батьківщина»), Валерія Кулішова, Зої Бережної (183-ій ВО, самовисуванка),  Юрія Кирилова (183-ій ВО, від «Європейської Солідарності»), Садіяра Мамедова (182-ий ВО, самовисуванець), Сергія Герасимюка (182-ий ВО, самовисуванець).

На території 185-го округу спостерігачі зафіксували агітаційні листівки кандидатів Павла Філіпчука (від «Опозиційної платформи – за життя») та Сергія Хланя (самовисуванець), на території 185-го округу – кандидатів Олександра Кромпа (самовисуванець), Сергія Рибалка («Опозиційна платформа – за життя).

Також на території області були зафіксовані білборди з прихованої рекламою, які не містять зображення та імені кандидатів чи назву партії, але використовують впізнавану символіку, яка з ними асоціюється. Такі білборди розмістили на Херсонщині партії «Слуга народу» («Зробимо їх ще раз. 21 липня», «Опозиційна платформа – за життя» (білборд з символікою), «Опозиційний блок» (Довіряй № 1) та кандидати мажоритарники Олександр Співаковський («Перевірений часом, перевірений ділом»), Євген Рищук («Все буде добре»), Сергій Хлань («З турботою про людей! 21 липня. Обирай!»), Павло Філіпчук («#НашПаш»), Сергій Рибалко («За свого. Не втрать свою землю»), Іван Вінник («Іван»), Ігор Колихаєв («Нам тут жити»), Вегандз Мясникян («Від громади до ради»).  

Як повідомив відділ комунікації поліції Херсонської області, станом на 16:30 20 липня в підрозділах поліції було зареєстровано 33 відповідних повідомлення. Громадяни інформували про наявність у людних місцях реклами кандидатів у народні депутати, надходження телефонних дзвінків з пропозицією проголосувати за окремого кандидата, розміщення на білбордах  агітаційних матеріалів, що позиціонуються з окремими політичними силами. 

Згідно з ч. 2 ст. 70 Закону «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Згідно з ч. 3 тієї ж статті Закону передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. У цей же час забороняються проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій, пікетів) від імені партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатів в депутати, розповсюдження агітаційних матеріалів, а також публічні оголошення про підтримку партією чи окремими кандидатами у депутати проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів.

Згідно з ч. 24 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» з часу припинення передвиборної агітації відповідно до частини другої статті 70 цього Закону забороняються проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб'єкти виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п'ятниці перед днем голосування відповідними службами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)