На дільниці №650679 (знаходиться в Херсонському аграрному університеті) навпроти прізвища кандидата в народні депутати в 183-му окрузі Юрія Кирилова (від «Європейської Солідарності») у виборчому бюлетені  поставили штамп «Вибув».

Як виборцю видали бюлетень з недостовірною позначкою «Вибув» помітив спостерігач від кандидата та повідомив йому. Юрій Кирилов приїхав на дільницю. Про цей факт був складений акт, але голова комісії відмовилась його підписувати.

На запитання спостерігача ОПОРИ, скільки саме бюлетенів були з позначкою «Вибув» навпроти Юрія Кирилова, голова комісії сказала, що тільки 1 і що це «технічна помилка». За словами спостерігача від депутата, частину таких самих бюлетенів «вони ховають в столі».

Відповідно до ч. 9 ст. 81 Закону України "Про вибори народних депутатів України" у разі якщо до виборчих бюлетенів внесено зміни без рішення Центральної виборчої комісії чи внесені зміни, що не відповідають рішенню Центральної виборчої комісії, дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає про це у двох примірниках акт за формою і в порядку, передбаченими частиною восьмою статті 35 цього Закону. В акті повинно бути зазначено кількість отриманих виборчих бюлетенів, кількість зіпсованих виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та/або в одномандатному окрузі та прізвища осіб, з вини яких це сталося. Один примірник цього акта невідкладно передається до окружної виборчої комісії, другий примірник зберігається у комісії. Відомості зазначеного акта враховуються дільничною виборчою комісією при складанні протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Зіпсовані виборчі бюлетені погашаються та упаковуються окремо в різні пакети в порядку, передбаченому частиною шостою статті 87 цього Закону. На пакетах зазначається: "Зіпсовані виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі", "Зіпсовані виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі". Запаковані зіпсовані виборчі бюлетені зберігаються у дільничній виборчій комісії до дня голосування і передаються до окружної виборчої комісії разом з іншою виборчою документацією у порядку, передбаченому статтею 93 цього Закону. При підрахунку голосів виборців зіпсовані бюлетені враховуються як невикористані.
 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)