В окрузі № 99  на спеціальній дільниці № 000001 (СІЗО) видавали бюлетені лише по багатомандатному виборчому окрузі. Ситуацію прокоментував громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Кіровоградській області.

«Не видавали бюлетені по одномандатному виборчому округу чим порушували права виборців. Члени спецдільниці посилалися на те, що нібито є відповідне роз’яснення з окружної виборчої комісії. Оскільки частина виборців не зареєстрована в окрузі № 99. Ми роз’яснили норми законодвства, а саме ч. 10 ст. 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України». У ній чітко регламентується питання щодо реалізації активного виборчого права в одномандатному виборчому окрузі. У законодавстві не зазначено інформацію, що виборців у слідчому ізоляторі отримають лише один бюлетень. Вони не позбавленні голосу за кандидатів у народні депутати по одномандатному окрузі»

І додав, що станом на 10.30 в СІЗО проголосувало близько 130 виборців з 521.

«Виборці проголосували  у більшості лише за партію і не отримали другий бюлетень. Зараз голова спецдільниці  разом з адміністрації установи в оперативному режимі вирішує питання щодо надання можливості особам проголосувати за кандидатів по мажоритарці», –  підкреслив.

«У нас виникла ситуація, коли члени комісії не дочитали закон України «Про вибори народних обранців». Людям, які знаходяться в СІЗО не дали можливість проголосувати по одномандатному виборчому окрузі. Але ми переглянули документацію, закон України і дійсно вони мають повне право голосувати за двома бюлетенями, їм надана ця можливість. Дякуємо ОПОРІ, що втрутилися і допомогли нам правильно вийти з ціє ситуації», – наголосив  голова ОВК в окрузі № 99 Олексій Коваленко.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянскої мережі ОПОРА у Кіровоградській області разом з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Кіровоградській області Олегом Кошовим спільно відвідуть місця несвободи.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)