Станом на 9 годину ранку 21 липня спостерігачі ОПОРИ фіксують недостатню кількість виборчих скриньок, агітацію у день голосування та розміщення кабінок біля вікна.

У Білій Церкві (90 ВО) біля дільниці № 321149 спостерігач виявив агітацію на користь  кандидата-мажоритарника Дмитра Киришуна. Голова комісії на звернення щодо ситуації відповіла,  що самостійно вчиняти жодних дій не буде.

Зазначимо, відповідно до ч. 3 ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється.

Також у Білій Церкві на великій дільниці № 32114, де зареєстровано понад 2 тисячі виборців,  спостерігачі виявили лише 5 кабінок замість шести та 4 виборчі скриньки замість 6.

У 91 окрузі у  селі Горбовичі на малій виборчій дільниці №320640 має бути  не менше 2 великих та не менше 2 переносних виборчих скриньок. Так само і кабін для голосування: не менше 2.  Спостерігачі зафіксували 1 переносну і 1 стаціонарну скриньку. У комісії зазначають, що більше не потрібно. У межах цього ж округу у Фастові на дільниці №321389 декілька скриньок перевернуті. Голова виборчої комісії, пояснила, що  це для того, щоб швидше рахувати потім, але якщо наплив людей буде високий то їх обіцяють задіяти. 

У 92 виборчому окрузі, у селі Мала Антонівка на дільниці № 320057, де зареєстровано 399 виборців, виявлено лише 1 переносну скриньку.

Щодо 93 виборчого округу, переважно порушень не зафіксовано, всі дільниці відкрилися для виборців вчасно. Однак, у селі Шпендівка на виборчій дільниці 320554 спостерігач зафіксувала, що у кабінках для голосування – вікна.  А це ймовірно може порушувати таємницю голосування виборців.

На цій же дільниці одразу зафіксоване і наступне порушення – видача бюлетеня без паспорта. Нагадаємо, згідно з ч.3 ст. 2 ЗУ «Про вибори народних депутатів  України», документом, який підтверджує громадянство України, є підставою для отримання виборчого бюлетеня є – паспорт громадянина України, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби)  та тимчасове посвідчення громадянина України.

Низку організаційних порушень спостерігачі зафіксували і у 94 виборчому окрузі. Зокрема, у  Василькові  на виборчій дільниці №321281 недостатня кількість переносних скриньок - всього 1, а  стаціонарних – 3. Дільниця – велика.  У селищі Гребінки на дільниці №320292 – недостатньо стаціонарних скриньок, всього 3, недостатньо кабінок – 3. Дільниця – середня. Ще під час ранкового засідання на дільниці тихо грала музика різних виконавців.  У селі Барахти на дільниці 320320 перед ранковим засіданням висіла табличка із застарілим графіком роботи комісії, а також спостерігачі зафіксували недостатню кількість стаціонарних скриньок, всього 2, недостатня кількість кабінок, всього 3. Дільниця – середня. У селищі Козин на виборчій дільниці 320749 також недостатньо стаціонарних скриньок для голосування, лише 4. Дільниця – велика.

У межах 95 виборчого округу на виборчій дільниці 320588 у Вишневому площа приміщення менша, лише 3 із 6 стаціонарних скриньок,  1 із 2 необхідних переносних скриньок. Решта пошкоджені, однак акт про пошкодження скриньок члени ДВК відмовились складати.. На дільниці 321309 у селищі  Гостомель кількість бюлетенів на 11 штук менше, ніж кількість зареєстрованих виборців.   На виборчій дільниці 321416 у селі Чайки бюлетенів менше на 6 штук, ніж виборців. Приміщення менше, ніж того вимагає Закон, є 3 стаціонарні скриньки замість 4. Одна стаціонарна скринька відсутня, бо більше не надали в ОВК.  

У Майданівці на виборчій дільниці 320212  96 виборчого округу кабінок та скриньок менше ніж потрібно , а  у Пісківці да дільниці 320196 не вівся протокол ранкового засідання.

На дільниці № 320248 (97 ВО) у селі Калита зламана скринька. Як повідомили у комісії, минулого разу складали акт, однак нової скриньки так і не дали. У Броварах на виборчій дільниці № 321243 спостерігачі зафіксували порушення процедури ранкового  засідання - комісія не вела  протокол. Крім того, члени ДВК, не оголошуючи кількість, хотіли одразу почати роздавати на столи бюлетені та опломбовувати скриньки  не по черзі,  а всі одразу. Протокол почали вести після зауваження спостерігача.

Також у день голосування спостерігачка ОПОРИ отримала смс-повідомлення агітаційного змісту на користь одного з кандидатів «Нідзельський Володимир – зробимо їх!».

ОПОРА наголошує,  відповідно до ч. 2 ст. 70 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» передбачає норми матеріально-технічного забезпечення, зокрема – відповідно до ч. 3 та ч. 4 ст. 83 ЗУ «Про вибори народних депутатів  України», Приміщення для голосування для малої виборчої дільниці повинно мати площу, не меншу 50 кв. м, середньої - не меншу 75 кв. м, великої - не меншу 90 кв. м. У разі відсутності в межах звичайної або спеціальної чи закордонної виборчої дільниці приміщення з відповідною площею приміщення для голосування на відповідній виборчій дільниці може мати меншу площу за нормативами, встановленими Центральною виборчою комісією. Розміщення обладнання у приміщенні для голосування планується таким чином, щоб місця видачі виборчих бюлетенів, вхід і вихід з кабін для таємного голосування, виборчі скриньки знаходилися у полі зору членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до цього Закону мають право бути присутніми в приміщенні для голосування. А відповідно до ч. 6 ст. 83 Закону, Кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожній виборчій скриньці присвоюється власний номер, який проставляється на цій скриньці. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)