У одномандатному виборчому окрузі №65 в Новограді-Волинському Житомирської області члени дільничної виборчої комісії №181323 зіпсували 717 бюлетенів. Штамп «вибув» поставили не навпроти прізвища кандидата Олександра Навроцького, який відмовився балотуватися, а  навпроти Олександра Гонгальського.  

Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ у ВО  №65  Дмитро Клименко. 

«Голова комісії говорить, що це людський фактор, просто по пам'яті поставили штамп «вибув» не на того кандидата. 717 бюлетенів було проштамповано. Вони викликали поліцію. Сьогодні виготовляють нові бюлетені», – розповів спостерігач ОПОРИ. 

У коментарі ОПОРІ голова ДВК №181323 розповів, що така ситуація сталася механічно. 

«Є такий випадок. Проблема чисто механічна, справа в тому, що нам дали зразок, а він був не повним списком, там було виділено тільки три особи і посередині трьох осіб була печатка «вибув». І ми уважно до кінця не дочитали цей організаційний лист, так як всіх кандидатів у депутатів там не було. А як там зверху було, так зверху другу особу і поставили штамп «вибув», – розповів голова ДВК,

Окружна виборча комісія написала звернення до ЦВК і чекають на нові бюлетені. 

«Ми дали звернення на ЦВК, передруковуються бюлетені. Їх сьогодні мають привезти. Там пряма причина голови. Була постанова ЦВК про зняття реєстрації, цю копію постанови ми йому особисто вручили в руки. Плюс, ми самі зробили таку памятку - роз'яснення, де було чорним по білому написано, як ставити штампи, як вони повинні бути, щоб не переходили ні верхню межу, ні нижню, щоб все було захвачено, він це все отримав і розписався. Він не довів до членів ДВК цю постанову, вони її не опрацювали і він прийшов до членів і тикнув пальцем на Гонгальському другому, що треба ставити штамп «вибув», – розповіла голова ОВК Людмила Лавринович.

У поліції інформацію про подію підтвердили.

«Близько 21.10 19 липня до цього ж відділу поліції надійшло повідомлення від секретаря місцевої ОВК про пошкодження 717 бюлетенів на одній з виборчих дільниць м. Новограда-Волинського. На місці події працівники слідчо-оперативної групи поліції з’ясували, що працівники виборчої комісії помилково проставили відмітки «вибув» напроти прізвища одного з кандидатів замість іншого, який зняв свою кандидатуру», – повідомляють на сайті Головного управління Національної поліції у Житомирській області. 

Кандидат Олександр Навроцький  10 липня відмовився балотуватися.

Як повідомляла ОПОРА, у одномандатному  виборчому окрузі №66 м. Малин Житомирської області після оприлюднення інформації про нестачу 59 печаток дільничних виборчих комісій знайшлися 9. Ці 59 печаток недорахували після передачі на зберігання по завершенню Парламентських виборів у 2014 році.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)