Під час парламентських перегонів у Миколаївській області активність проявили 75 кандидатів та 17 партій. Не всі вони дотримувались виборчого законодавства, здійснюючи передвиборчу кампанію. Про сегменти агітації, які використовували суб’єкти виборчого процесу, та найбільш розповсюджені порушення йшлося під час пресконференції ОПОРИ 19 липня.

Передвиборча кампанія на Миколаївщині характеризується високою активністю. Суб'єкти виборчого процесу розгорнули масштабні кампанії після 25 червня. Активність кандидатів-мажоритарників була більш високою, на відміну від політичних партій. Вся партійна агітація зазвичай реалізовувалась через кандидатів по одномандатних округах, висунутих відповідними партіями. Помітну активність в регіоні проявляли 17 партій, які використовували рекламу на зовнішніх носіях та в місцевих ЗМІ.

«Аналіз представленості партій в різних сегментах агітації показує, що найбільш активними в регіоні були п’ять політичних сил: «Опозиційний блок», «Слуга народу», «Опозиційна платформа –«За життя», «Європейська солідарність» та ВО «Батьківщина», – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Загалом помітну активність в регіоні проявили 75 кандидатів в одномандатних округах, які переважно використовували дві форми активності – пряму комунікацію з виборцями та зовнішню рекламу. Так, у червні-липні кандидати провели більше 600 зустрічей з виборцями (серед них  близько 500 – за останній місяць виборчої кампанії).

У липні найбільшу кількість білбордів та сітілайтів у Миколаєві під політичну рекламу використовувала партія «Опозиційний блок» (12% від загальної кількості), кандидат-самовисуванець Артем Ільюк (9%), партії «Європейська Солідарність» та «Українська стратегія Гройсмана» (по 8%), партія «Опозиційна платформа – «За життя» (7%), кандидат від ВО «Батьківщина» Ігор Павлов (7%), кандидат від «Опозиційної платформи - «За життя» Анатолій Дворник та кандидат-самовисуванець Ігор Дятлов (по 5% білбордів і сітілайтів).

Аналіз інтенсивності та масштабності всіх форм передвиборчої агітації показує, що найбільш активними кандидатами були: округ №127 – Ігор Дятлов, Борис Козир, Ігор Павлов, Олександр Пасічний; округ №128 – Артем Ільюк, Олександр Гайду, Анатолій Дворник; округ №129 – Олександр Жолобецький, Володимир Тимошин, Максим Невінчанний; округ №130 – Андрій Вадатурський, Ігор Бриченко, Ігор Негулевський; округ №131 – Владислав Невеселий, Анатолій Гасюк, Ерік Григорян, Олександр Лівік, Олена Бондаренко; округ №132 – Вадим Підберезняк, Олександр Кушнір, Аркадій Корнацький, Максим Дирдін.

Спостерігачі ОПОРИ фіксували сім видів порушень, здійснених кандидатами в народні депутати. Зокрема вони розповсюджували агітаційні матеріали та зовнішню рекламу без вихідних даних. Також вони порушували в Миколаєві правила благоустрою, розвішуючи листівки на деревах, фасадах будинків та опорах освітлення: у липні  були  помічені  агітаційні плакати кандидатів у депутати від «Слуги народу» Ігоря Копитіна та Олександра Пасічного, політичної партії «Голос».  Ще одне порушення – агітація в заборонених місцях. Так, у Миколаєві, в мікрорайоні «Намив», спостерігачі ОПОРИ зафіксували маршрутне таксі з наліпками «Опозиційного блоку», а у Вознесенську на громадському транспорті розмістили політичну рекламу кандидата від Об’єднання «Самопоміч» Сергія Вишняка.  

Найбільш активно кандидати на Миколаївщині дарували подарунки. Зокрема у Вознесенську кандидатка від «Опозиційного блоку» Олена Бондаренко частувала пенсіонерів піцою, кандидат-самовисуванець Анатолій Петров відкрив у Миколаєві (мікрорайон «Ліски») дитячий майданчик, кандидат від «Опозиційного блоку» Володимир Тимошин передав Галицинівській амбулаторії 5 кардіографів, кандидат від ВО «Батьківщина» Ігор Павлов під час концерту до Дня Конституції роздавав глядачам іменні кулькові ручки, Максим Невінчанний влаштував концерт київського гурту, на якому частував  морозивом, кандидат від «Опозиційної платформи - «За життя» Анатолій Дворник роздавав виборцям продуктові набори, а під час святкування Дня ВМС в Очакові, організованому кандидатом-самовисуванцем Ігорем Дятловим, дарували іменні повітряні кульки. Крім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що після 12 липня в ліфтах багатоквартирних будинків по вул. Крилова в Миколаєві з'явились нові дзеркала, що містили згадку про кандидата-самовисуванця Бориса Козиря, а кандидатка Надія Іванова подарувала фарбу для облагородження зупинки в Тернівці.

Також кандидати на Миколаївщині надавали різноманітні послуги. Так, за  сприяння кандидатки від політичної партії «Голос» Ольги Покровської в соціальній мережі Facebook проходить конкурс дитячих талантів, переможцям якого вона обіцяє поїздку на море для всієї родини.  Активно піклувався про здоров’я своїх виборців і кандидат-самовисуванець Олександр Жолобецький. Під його патронатом бригада медиків відвідала кілька населених пунктів.

Ще один вид порушення – агітація за участі іноземних громадян. Так, у виборчому окрузі № 131 відбулися два концерти білоруського гурту «ПЕСНЯРИ». Під час заходів музиканти наголошували на тому, що їх концерти організовані кандидаткою у народні депутати від «Опозиційного блоку» Оленою Бондаренко.

Також деякі кандидати використовували для агітації своє службове становище. Наприклад, під час проведення Кубку вуличного футболу в Миколаєві кандидат Олександр Пасічний, який є керівником Федерації футболу Миколаївської області, ймовірно використовував своє службове становище для ведення агітації, крім того, арбітри турніру були одягнені в футболки з символікою партії «Слуга народу».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)