За результатами перевірки у Запорізькій області зразків агітації зареєстрованих кандидатів у народні депутати — ОПОРА виявила матеріали російською мовою на підтримку Сергія Кальцева, Миколи Ярмощука, Іллі Киви, Михайла Маслова, Вадима Рабіновича, Сергія Мінька та Анатолія Пустоварова. Серед політичних сил такі ознаки порушень помічені в рекламі партії «Опозиційна платформа — За життя».

У зв'язку із набуттям 16 липня Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Громадянська мережа ОПОРА провела 17 липня моніторинг зовнішньої реклами у Запоріжжі на відповідність цим вимогам.

Під час перевірки виявлені роздаткові матеріали від партії «Опозиційна платформа — За життя» із текстами російською мовою (газети, брошури, пакети тощо). Також агітація російською зустрічається на матеріалах в підтримку кандидатів у народні депутати від цієї партії: Сергія Кальцева, Миколи Ярмощука та Іллі Киви.

17 липня жителям Запоріжжя роздавалися російськомовні запрошення на концерт за організації кандидата від «Опозиційного блоку» Анатолія Пустоварова.

В одномандатному виборчому окрузі № 80, що охоплює Мелітопольський район, липня зафіксовані агітаційні листівки присвячені самовисуванцю Сергію Міньку. Реклама російською мовою на його підтримку поширена в фейсбук. Випуск за 17-те липня Мелітопольської газети «Новий день» містить два матеріали із критикою чинного народного депутата й кандидата в нардепи Євгена Балицького, де називає причини через які не варто за нього голосувати. На іншій шпальті видання роз'яснює як виборцю не помилитися у голосуванні за кандидатів із однаковими іменами, прізвищами та по батькові і віддати голос за вже згаданого Сергія Мінька, а не та іншого самовисуванця, також, Сергія Мінька. Також в цьому окрузі помічені газети партії «Опозиційна платформа — За життя» із підтримкою кандидатів Михайла Маслова та Вадима Рабіновича.

На одному з будинків у одномандатному виборчому окрузі № 76 помічене роздруковане російськомовне оголошення із закликом голосувати за партію «Слуга народу». Повідомлення не мало вихідних даних та розміщене із порушенням правил благоустрою, що також може мати  ознаки порушення.

ОНОВЛЕНО.   Як повідомила на сторінці «ОПОРА Запоріжжя» у фейсбук редакторка газети «Новий день» Дяліра Кудусова - номер за 17 липня із маркерами чорного піару проти Євгена Балицького не належить справжньому виданню й лише імітує його дизайн. Інформацію про це підтверджує допис на сайті Національної спілки журналістів України.

Нагадуємо, що згідно ч. 4 ст. 18 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою. А ч. 7 ст. 1 цього закону зазначає, що статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом.

Тим часом, ч. 1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів» пояснює: передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)