У Хмельницькому батьки новонароджених отримують «пакунки маляти» з привітанням від Володимира Гройсмана, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Буклет з привітанням від Володимира Гройсмана та його фото знаходять батьки малят у так званих бебі-боксах, які отримують у пологовому будинку міста Хмельницького. За дизайном, зокрема за кольоровою гамою, буклет схожий на агітаційну продукцію політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», яка є суб’єктом виборчого процесу.

«Щоб полегшити перші місяці життя батьків та дитини, Уряд підготував для вас «Пакунок маляти». У цьому пакунку – найнеобхідніші речі для перших місяців життя – пелюшки, підгузки, засоби гігієни, ковдра та інше. Наші фахівці роблять усе, щоб ви відчули підтримку та допомогу з боку держави», – йдеться у привітанні Володимира Гройсмана.

Треба зазначити, що ініціативу надавати батькам новонароджених одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка» Кабінет Міністрів України започаткував з 1 вересня 2018 року. При цьому видатки місцевих бюджетів на бебі-бокси фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету.

«Акцент на турботі «уряду Гройсмана» про батьків з новонародженими дітьми в час передвиборчої кампанії може створювати для партії додаткові переваги на виборах, порушуючи у такий спосіб принцип рівної участі кандидатів і партій у виборчому процесі. До того ж хочу нагадати, що законодавство забороняє кандидатам використовувати для передвиборчої агітації ресурси за місцем роботи», – говорить  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Відповідно до пункту 2 частини 5 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується забороною втручання органів державної влади у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом.

Згідно з частиною 22 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу, а також залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, посадових та службових осіб органів державної влади чи інших державних органів, органів місцевого самоврядування

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)