Довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА простежили за сторінками кандидатів у народні депутати у Facebook. Деякі з них використовують елементи бренду «Зе!» та політичної партії «Слуга народу» для своєї агітації, хоча не є висуванцями цієї політичної сили.

Висуванцем від політичної партії «Слуга народу» в одномандатному виборчому окрузі №202 є Максим Заремський, 25 червня 2019 року його кандидатуру зареєструвала Центральна виборча комісія.

Водночас слова «слуга народу», зелений і жовтий колір реклами використовує самовисуванець у 202 виборчому окрузі Василь Тодеренчук, якого ЦВК зареєструвала кандидатом в народні депутати 14 червня 2019 року.

Також відео з його агітацією у соціальних мережах називається «Зе команда. Кожен з нас! Тодеренчук Василь, 202 округ», на ньому є логотип «Зе!», ті ж шрифти та кольори, які використовує цей бренд. Закадровий голос схожий до голосу Президента України Володимира Зеленського.

Також 16 липня з невідомого номеру здійснювалася розсилка смс-повідомлень з текстом «Підтримай команду Зеленського! Слуга народу Тодеренчук Василь!»

Також бренд «Зе!» і «Слуги народу» використовує самовисуванець по одномандатному виборчому окрузі №202 Михайло Мангер, якого 24 червня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала на парламентських виборах.

Зокрема, реклама кандидата у Facebook має назву «Зе команда. Мангер Михайло, 202 округ». На ній використано логотип «Зе!», а також подібну колірну гаму та слова «слуга народу».

Нагадаємо, що раніше Громадянська мережа ОПОРА писала про те, що в одномандатному виборчому окрузі №201 кандидат у депутати зареєструвався під брендом, з яким асоціюють Володимира Зеленського. Наразі правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо цього факту.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області зауважив, що відповідно до ст. 9 «Про політичні партії в Україні» політична партія може мати партійну символіку, до якої належать партійний гімн, прапор, розпізнавальний знак, девіз. Символіка політичної партії затверджується уповноваженим статутним органом політичної партії у порядку, визначеному її статутом. Символіка політичної партії має бути відмінною від зображення вже зареєстрованої символіки інших політичних партій та підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Таким чином, якщо, символіка політичної партії використовується без її згоди (тобто, має місце порушення її прав та інтересів), то в такому випадку політична партія не позбавлена права звернутись до суду із відповідним позовом щодо захисту порушеного права чи до правоохоронних органів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)