Протягом двох тижнів липня окремі кандидати у народні депутати на Закарпатті долучалися до різного роду благодійних акцій: підтримували різні заходи, долучалися до ремонту тих чи інших об’єктів тощо. Такі випадки спостерігачі ОПОРИ зафіксували шляхом моніторингу ЗМІ, сторінок політиків та партій у Фейсбуку, телебачення та інших відкритих джерел інформації.

15 липня у випуску новин телеканалу «М-студіо» вийшов сюжет про футбольне свято «Кубок Тересви», яке пройшло на Тячивщині за підтримки кандидата у народні депутати по округу №72 (центр - Тячів) Василя Петьовки.

«Турнір проводиться вперше цього року. Представники команд дитячих та тренери звернулися до Василя Петьовки за підтримкою щоб провести турнір»,- йдеться у сюжеті. Також турнір «Кубок Дубового», який теж підтримав Василь Петьовка пройшов на у селищі Дубове, що на Тячівщині 13 липня. Про цей турнір також вийшов сюжет на телеканалі «М-студіо».

На сайті «Міжгір’я online» повідомляють про турнір з міні-футболу за підтримки кандидата у нардепи по округу №70 (центр - Свалява) Василя Щура, який пройшов у Колочаві. У тексті зазначають, що кандидат також поповнив футбольне поле новою сіткою.  На цьому ж інтернет-ресурсі 14 липня опублікували повідомлення про поїздку вірян Міжгірщини до Почаєву, яка відбулася за сприяння Василя Щура. 5 липня на цьому ж сайті вийшов текст із інформацією про ремонт у келечинській Свято-Михайлівській церкві за підтримки кандидата Василя Щура.

«Такі поїздки за підтримки Василя Щура традиційні і мають понад десятилітню історію. Сам же кандидат у народні депутати, який повсякчас пропагує здоровий спосіб життя й заняття спортом переконаний: «Ми повинні розвиватися не лише фізично, а й першочергово духовно. Я ніколи залишався осторонь жодної акції, пов’язаної з духовним збагаченням народу, при можливості ніколи не відмовив у вирішенні церковних проблем району. Любов до Бога мені ж бо дитинства привили батьки, яку власне намагаюсь передати й своїм дітям. Тому подорожі святими місцями я організовуватиму й надалі. Бо лишень з Божою допомогою та спільними зусиллями нам вдасться зробити наше Закарпаття квітучим та успішним», - зазначають у тексті.  Крім цього, на Міжгірщині за підтримки Василя Щура відбувся турнір з міні-футболу.

На сторінці кандидата по округу №70 (центр - Свалява) Івана Дрогобецького є допис про діагностику здоров’я, яку всі охочі могли пройти під час фестивалю мінеральної води на Свалявщині, який відбувся 14 липня. До слова, зі світлин видно, що сцена фестивалю оздоблена банерами із символікою партії «Опозиційна платформа – За життя» від якої і балотується Іван Дрогобецький.

«І так як ми дбаємо про громадське здоров'я-навіть відпочиваючи на фестивалі, Ви зможете пройти діагностику стану свого здоров'я!», - йдеться у дописі.

На офіційній сторінці кандидата в нардепи по округу №70 (центр - Свалява) Олександра Кеменяша 12 липня з’явився пост із інформацією про те, що кандидат із власної кишені профінансував купівлю матеріалів для ремонту моста в селі Нижні Студений.

«Із власної кишені було перераховано 15 000 гривень на потрібні матеріали для ремонту моста в с. Н. Студений. Як сказав один із мешканців, звернулися відразу до Олександра, так як той ніколи не відмовить у допомозі землякам», - йдеться у повідомленні.

На сайті «Новини Виноградівщини» 9 липня опублікували новину із заголовком «Щиро вдячні кандидату за допомогу», яка підписана жителями села Дубовники. У ній йдеться про дитяче спортивне дійство, яке відбулося у Дубовниках завдяки підтримці кандидата по округу №73 (центр - Виноградів) Владіслава Поляка.

«Відрадно, що Владіслав Миколайович пообіцяв щорічно допомагати не тільки нам, а й вирішувати проблеми усього району. Зокрема вже почались ремонтні роботи дороги від Королева аж до Новоселиці. Крім того, кандидат надав спонсорську допомогу навчальним закладам Горбків та Королева, православним і греко-католицьким храмам тощо.

Ми ще раз дякуємо нашому благодійнику Владіславу Поляку», - зазначають у статті.

На святі у селі Вишкові, яке організувала до Дня Івана Купала, на сцені розмістили великий банер із прізвищем кандидата у нардепи по округу №71 (центр - Хуст) Валерія Лунченка. Це видно із сюжету телеканалу «М-студіо», який вийшов в ефір 8 липня.

ОПОРА нагадує, згідно з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Відповідно до пункту 3 частини 5 статті 3 «Закону України про вибори народних депутатів», рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу.

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)