12 липня у місті Костопіль та 13 липня у місті Корець  кандидати у народні депутати здійснювали агітацію під час заходів, організованих органами державної влади та органами місцевого самоврядування. У Костополі під час святкування Дня міста кандидати «допомогли в організації та проведенні святкування» та зі сцени проголосили вітальні промови. У Корці під час фестивалю народної творчості особи у футболках з написами імен кандидатів у нардепи поширювали агітаційну продукцію.  

13 липня у місті Корець відбувся Всеукраїнський фестиваль народної творчості «Зелене купало в літо упало», організаторами якого стали: Корецька районна державна адміністрація, Корецька районна рада, Корецька міська рада, Сектор культури та туризму Корецької РДА, Корецький районий будинок культури та дозвілля, Управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, Відділ у справах сім’ї молоді та спорту Рівненської ОДА, Рівненський обласний центр народної творчості та Рівненське міжрайонне управління водного господарства.

Також у Корці було розміщене оголошення заходу із зазначенням:  «За підтримки кандидата у народні депутати Віталія Ундіра».

На фестивалі з вітальним словом виступили кандидати в народні депутати по 153 виборчому окрузі: Віталій Ундір, Юрій Вознюк, Віктор Щербачук, Володимир Валявка та лідер політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок, при цьому не називаючи їх кандидатами:

«На сцену запрошуємо народного депутата України Юрія Володимировича Вознюка, депутата Рівненської обласної ради Віталія Олександровича Ундіра, депутата Рівненської обласної ради Володимира Ярославовича  Валявку, народного депутата України попередніх скликань Олега Ярославовича Тягнибока, директора товариства «Дедденс Агро» Віктора Миколайовича Щербачука…».

Усі вони привітали зі святом та побажали гарного відпочинку.

Поблизу місця, де проходив фестиваль були розміщені агітаційні намети кандидата у народні депутати Віталія Ундіра та Всеукраїнського об’єднання «Свобода», звідки поширювали агітаційну продукцію. Також поблизу була розміщена фотозона кандидата у народні депутати Юрія Вознюка з написом: «Кореччина #ЗаВознюка»

На фестивалі були особи у футболках «Віктор Щербачук», «Володимир Валявка»  та «Юрій Вознюк. Свій та дієвий. Перевірено часом», останні поширювали повітряні кульки з відповідними написами. Особи у футболках «Володимир Валявка» поширювали агітаційні листівки про кандидата у народні депутати.

12 липня у місті Костопіль відбулося святкування Дня міста, організоване Костопільською міською радою та Костопільською районною державною адміністрацією. На сайті Костопільської РДА  опублікований анонс події, де зазначено: «Святкування Дня міста Костопіль відбудеться за сприяння: Василь Кльоп, Олександр Данильчук, Ксенія Павовська…», які є кандидатами у народні депутати по 156 виборчому округу.

Під час Дня міста виступали співачка Дарина Бурнос, співачка SANNA, дует «СПІВАКИ», симфонічний рок-оркестр «BREVIS», DJ X-RAY та GONIBEZ, а також гурти «БЕZ ОБМЕЖЕНЬ» та «КАZKA».

З вітальним словом зі сцени до мешканців звернулися кандидати у народні депутати України: Олександр Кльоп, Ксенія Павловська, Олександр Данильчук, Сергій Литвиненко та Юрій Кузнюк. При оголошенні на сцену та для виступів, їх представляли як кандидатів у народні депутати:

  • депутат Рівненської обласної ради, кандидат у народні депутати України Василь Кльоп,
  • кандидат у народні депутати по 156 виборчому округу від партії «Слуга народу» Сергій Литвиненко,
  • кандидат у народні депутати України Юрій Кузнюк,
  • депутат Рівненської обласної ради, кандидат у народні депутати України Ксенія Павловська.

До Дня міста кандидатка у народні депутати Ксенія Павловська подарувала стелу «♥ Костопіль». Про це вона повідомила на сторінці у соціальній мережі Facebook.

Окрім цього,  на сайті міської ради у матеріалі «Народні гуляння та відомі зірки: у Костополі відзначали 236-у річницю міста» опублікована подяка кандидатам та політичній партії:

«Костопільська міська рада висловлює щиру подяку: Василю Кльопу, Олександру Данильчуку, Ксенії Павловській, ПрАТ «Івано-Долинський спецкар'єр»,  ПП «Народний рух України», Swisspan by Sorbes, ПрАТ «Костопільський завод скловиробів», ФОП Панасюк Л.А., ФОП Литвину А. С. за допомогу в організації та проведенні святкування Дня міста Костопіль 12 липня 2019 року», - йдеться у публікації.

«В обох випадках кандидати у народні депутати України брали участь у заходах, організованих органами державної влади та органами місцевого самоврядування. При цьому, 13 липня у місті Корець під час фестивалю особи були одягнені з футболки з написами імен кандидатів у народні депутати, а також ці особи розповсюджували серед гостей фестивалю друковану агітаційну продукцію. 12 липня у місті Костопіль організатори Дня міста запросили до вітального слова зі сцени чотирьох кандидатів та представляли їх для мешканців саме як кандидатів у народні депутати, що теж можна вважати агітацією», - пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області.

Згідно з ч. 4 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Відповідно до ч. 6 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.