В Ужгороді та інших містах Закарпатської області Громадянська мережа ОПОРА знову фіксує нові білборди та листівки з іменами кандидатів у народні депутати, як тих, які балотуються у мажоритарних округах, так і кандидатів-списочників, а деякі – розміщені у невідведених для агітації місцях. На деяких з них немає вихідних даних – інформації про установу, що здійснила друк, тираж, замовника тощо. Також в Ужгороді розповсюджують листівки із ознаками чорного піару, а в Іршаві – розміщують агітаційні листівки на комунальних будівлях. На Виноградівщині – зіпсували борди одного із кандидатів-мажоритарників.

12 липня у селі Нересниця Тячівського району з’явилися агітаційні плакати кандидата-мажоритарника по округу №72 (центр - Тячів) Віталія Кута. На плакаті розміщене фото кандидата та написи «Визнати подвійне громадянство. Забезпечити роботою в Європі. Віталій Кут - кандидат у народні депутати, голова комітету захисту прав людей з України. №5 у бюлетені. 72 виборчий округ». На плакатах немає вихідних даних, тому спостерігач ОПОРИ підготував заяву до поліції.

11 липня в Ужгороді зафіксували білборди партії «Патріот». На одному із них зображене фото члена партії та напис «Демократів багато – толку мало. «Патріот» - партія республіканців. «Патріот» - номер 4 у виборчому бюлетені». Та ще один плакат на якому зображений художник Йосиф Бокшай та напис – «Патріот» - номер 4 у виборчому бюлетені. «Природа є головним учителем творця» - Йосиф Бокшай». На цих плакатах немає вихідних даних – інформації про установу, яка здійснила друк, замовника тощо, тому представниця ОПОРИ підготувала звернення до поліції.

Також в Ужгороді розклеюють листівки із ознаками чорного піару проти чинного міського голови Ужгорода, кандидата за списком партії «Опозиційний Блок» Богдана Андріїва. На них написи «Чемодан вокзал Росія», «Мер окупант», «#НК», «Антимайдан» та фотографія Богдана Андріїва на фоні прапора ДНР, Московського вокзалу тощо.

11 липня у Берегові спостерігач ОПОРИ зафіксував розклеєні листівки двох кандидатів у нардепи по округу №73 (центр - Виноградів) Владіслава Поляка (самовисування) та Івана Маргітича (кандидат від партії «Слуга народу»). Вихідні дані на плакатах є, однак вони розміщені у невстановлених місцях для агітації – електростовпах.

10 липня у місті Свалява ОПОРА зафіксувала агітаційні розтяжки кандидата-самовисуванця по округу №70 (центр - Свалява) Павла Павлова без вихідних даних. На плакаті розміщене фото політика та написи «Доста терпіти, доста брехати, зупинимо їх разом. Кандидат від народу Павлов Павло Павлович».

Також у Сваляві, 10 липня, спостерігач ОПОРИ зафіксував автомобіль, який був заклеєний агітацією на користь кандидата від «Слуги народу» по округу №70 (центр - Свалява) Михайла Лаби. На автівці є написи «Михайло Лаба», «Зе депутат», «Слуга народу».

Також 10 липня мешканка Іршави повідомила представників ОПОРИ про те, що на будівлі Іршавської міської ради розмістили листівку Олександра Пацкана (кандидата самовисуванця по округу №71 із центром у Хусті) на якій є фото політика та напис «Допоможу Зе президенту допомогти Закарпаттю». За інформацією ОПОРИ, листівку вже зняли.

Як повідомив у коментарі комунікаційниці ОПОРИ голова Іршавської об’єднаної територіальної громади Степан Бобик, станом на 19:00 11 липня на будівлі Іршавської міської ради немає жодного агітаційного плакату чи листівку.

«Наразі на приміщенні міської ради немає жодної агітації. Зранку був плакат про те, що в селі Білки відбудеться концерт за підтримки одного із кандидатів. Однак його зірвали. На тому місці залишилися лише обривки клейкої стрічки, видно, що там щось було. У нас є два входи у міськраду, і зараз на них немає жодної агітації. Я не буду називати імена кандидатів, але троє вночі ходять все обліплюють, а ми за ними на ранок все знімаємо. Я не буду чергувати вночі, але зранку будемо зривати», - зазначив у коментарі Степан Бобик.

Також мешканка Іршави, яка звернулася до ОПОРИ, повідомила і про агітаційні листівки на користь кандидата самовисуванця по округу №71 (центр - Хуст) Валерія Лунченка на міському кінотеатрі у приміщенні якого наразі знаходиться дільнична виборча комісія та на будівлі Іршавського міського центру позашкільної освіти.

На Виноградівщині облили фарбою білборди кандидата-самовисуванця по округу №73 (центр - Виноградів) Василя Брензовича. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуку.

Відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

У частині 23 статті 74 цього ж Закону йдеться, що забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 6 статті 68 Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.          

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.