Від початку місяця кандидати у народні депутати проводили в окрузі забіги, спортивні турніри та змагання. До таких активностей долучилося принаймні четверо кандидатів – повідомляють спостерігачі ОПОРИ

Кандидат у депутати Верховної Ради по 97 виборчому округу Володимир Нідзельський організував кілька "марафонів" з бігу. Участь у цих заходах бере, власне, команда Володимира Нідзельського. Бігають у брендованих жилетах. До першого такого забігу долучилась і команда кандидата від партії «Слуга народу» у цьому ж окрузі, Миколи Галушка зі своїми прапорами та у брендованих футболках. Ці заходи кандидат організовує під гаслом «Зробимо наше місто ще більш спортивним разом!».

Джерело: Фейсбук_сторінка Володимира Нідзельського

Павло Різаненко, кандидат у народні депутати від партії «Голос» та чинний депутат Верховної Ради організовував цілу низку спортивних заходів. 5 липня команда «Голосу» збирала людей на волейбольну гру у Броварах. Прийшли переважно представники команди самого кандидата, більшість були у футболках із логотипом «Голосу». Як видно із фото, сам Павло Різаненко не грав, але фотографувався і спілкувався із зацікавленими залюбки.

Джерело: скріншот анонсу

6 липня у парку «Перемога» у Броварах вже анонсувався настільний теніс, шахи та баскетбол. В анонсі йшлося також про можливість «викликати на «двобій» з настільного тенісу народного депутата Павла Різаненка». В настільний теніс кандидат у народні депутати Павло Різаненко таки грав. Як і у попередніх активностях, брали участь здебільшого представники його команди.

Джерело: фейсбук-сторінка Павла Різаненка

Про усі організовані спортивні заходи інформація публікувалася на сторінці народного депутата у фейсбуці.

Олег Кищук, кандидат-самовисуванець, за останній час відвідав декілька спортивних закладів. Крім того, він організовує  екскурсії у своєму кінно-спортивному клубі в селі Княжичі. А 10 липня влаштовував святкування з приводу відкриття Центральної зали Броварської Федерації карате кіокушинкай з вільним простором для спортсменів. На присутніх чекало фаєр-шоу та представлення спортивних команд Броварщини.

Джерело: фейсбук-сторінка Олега Кищука.

Олег Іваненко, кандидат у народні депутати від «Європейської Солідарності» також активно відвідує спортивні заклади, щоб заручитись підтримкою спортсменів, наприклад, спортивний клуб "Легенда" в селі Волошинівка або басейн «Купава» у Броварах.  Також регулярно розповідає про світовий рекорд – власний майбутній  заплив через Ла-Манш, про який йдеться на переважній більшості агітаційної продукції на користь кандидата у окрузі.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області зазначає: «Організація спортивних заходів кандидатами не є порушенням закону, однак слід звертати увагу на те, що ці події повинні фінансуватися з виборчих фондів кандидатів і не мають містити вручення цінних подарунків переможцям, оскільки це вже може бути трактовано як непрямий підкуп виборців».

Нагадаємо, відповідно до ч.1 ст.68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України, в тому числі і проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)