10 липня ОПОРА відвідала лікарняну амбулаторію сімейного типу в Комиш-Зорі, щоб з'ясувати обставини надання послуг медичного огляду за сприяння кандидата у народні депутати Олександра Пономарьова. Цього ж дня кандидат у народні депутати Ігор Чумаченко, який офіційно виступає в команді міського голови Запоріжжя, повідомив, що подарував школі  телевізор. Новину про це розповів муніципальний канал, що підпорядковується Запорізькій міській адміністрації. Із підозрою про можливий підкуп виборців та використання адмінресурсу ОПОРА звернулася до поліції.

8 липня в Енергодарі відбувся концерт артистів Дмитра Гнатюка та Ніни Матвієнко. Сторінка у фейсбук «Прес-служба народного депутата України Володимира Бандурова» сповістила про те, що кандидат у нардепи Володимир Бандуров, який зареєстрований в одномандатному виборчому окрузі № 79 (Василівський, Великобілозерський, Кам’янсько-Дніпровський райони, частина Оріхівського району та місто Енергодар) піднявся на сцену до співаків і подякував їм за їхній виступ. Участі Ніни Матвієнко в заході ця сторінка присвятила три дописи.

8 липня сторінка у фейсбук «Громадська приймальня народного депутата України Олександра Пономарьова» кандидата у нардепи Олександра Пономарьова розмістила допис, де розповіла про те, що бердянські лікарі здійснюють виїзні прийоми в Чернігівському районі в межах програми «Здоровий округ», що започаткував згаданий політик. Акцентувалася увага, що проект задіяних у всіх районах 78-го виборчого округу і лікарі приймають пацієнтів в місцевих амбулаторіях (так в селі Новомихайлівка спеціалістів відвідали понад 60 жителів).

Із підозрою про можливі ознаки підкупу виборців 10 липня ОПОРА завітала до Комиш-Зорянської лікарняної амбулаторії сімейного типу в Комиш-Зорі — селищі міського типу Більмацького району Запорізької області. Тут ми поспілкувалися із мешканкою села Аллою Кузикіною, яка розповіла, що через погане самопочуття завітала до свого сімейного лікаря. В лікарні вона дізналася, що триває акція з прийому лора, окуліста і кардіолога. Наразі подібний проект втілюється вже вдруге. Оголошень цієї акції пані Алла попередньо не бачила.

У приміщенні амбулаторії ОПОРА поспілкувалася із лором Геннадієм Нечаєвим, який розповів, що приїхав сюди на запрошення пана Олександра без укладення договору про виконання робіт. Прізвище цієї особи, як запевнив лікар, він не знає. Послуги з обстеження надає селянам безкоштовно. 10 липня провів третю таку благочинну місію.

ОПОРА зустрілася із головним лікарем амбулаторії Євгеном Земою. У своєму коментарі він зазначив, що благочинні проекти з медогляду у Комиш-Зорі проходять традиційно, однак за ініціативи депутата Олександра Пономарьова такий проект здійснюється вперше. На базі лікарні це відбувається на підставі усного розпорядження селищного голови. За словами пана Євгена Бердянський відділ національної поліції проводив опитування мешканців селища та складав протоколи.

11 липня ОПОРА підготувала звернення до головного управління Національної поліції в Запорізькій області із проханням перевірити чи надаються подібні послуги в межах вимог закону. Наразі правоохоронні органи з'ясовують обставини.

10 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували проведення офісом політичної партії «Європейська солідарність» подарунки мешканцям Запоріжжя державних прапорів. З проханням надати роз'яснення своїх дій та озвучити вартість таких подарунків попросили керівника секретаріату запорізької територіальної організації партії «Європейська солідарність» Олега Чернова. Він зазначив: «Ми проводимо флешмоб. Всі хто хоче отримати прапор України можуть до нас звернутися, отримати цей прапор, щоб показати свою державну позицію і вивісити цей прапор у себе вдома, на балконі, у будь-якому місці, де вони вважають потрібним. Це не вважається підкупом, бо це не презент, не подарунок, це атрибутика для проведення акцій. Закон встановлює чіткі межі для вартості такої атрибутики в Україні — це 125 гривень. Середня вартість прапора в крамниці 40-60 гривень».

Цього ж дня кандидат у народні депутати Ігор Чумаченко опублікував допис у фейсбук, де розповів про те, що до нього звернулися батьки «особливих дітей» для придбання телевізору у школу № 80. На запрошення керівництва закладу він завітав «для презентації подарунку».

Про цю подію розповіли на сайті газети «Запорозька Січ» та у випуску новин на муніципальному інформаційному телеканалі м. Запоріжжя «Z». Оскільки Ігор Чумаченко входить до «команди Буряка» (це брендований підпис в зовнішній рекламі та статус, що озвучується під час під час публічних заходів), а Володимир Буряк чинний міський голова Запоріжжя — згадка про такий подарунок на телеканалі «Z» може мати ознаки використання адміністративного ресурсу в політичній агітації. Нагадуємо, що раніше ми фіксували подібні ознаки порушення від Володимира Буряка.  11 липня ОПОРА підготувала звернення до поліції з проханням надати оцінку діям Ігоря Чумаченка в межах встановлених законом норм.

Також 10 липня до ОПОРИ  звернувся мешканець селища міського типу Тернувате Віктор Доротенко. Він повідомив, що у його виборчому окрузі № 82 місцевим мешканцям від імені кандидата у народні депутати Володимира Люцканова дарують окуляри, що супроводжується агітацією за цю особу. Зі слів пана Віктора, він викликав з цього приводу поліцію,  правоохоронці ознак порушення в цих діях не зафіксували.

ОПОРА зателефонувала до головного управління Національної поліції в Запорізькій області за роз'ясненнями ситуації. Як нам повідомила 11 липня начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Катерина Людвік за перевіркою обставин випадку з'ясувалося, що подарунки надавалися в межах допустимої законом вартості предметів, тому не може кваліфікуватися як порушення.

10 липня на своїй сторінці у фейсбук староста селищної громади Володимирівського Снежана Богданова подякувала Володимиру Люцканову за куплену для потреб села мотокосу і назвала його «гідним народним депутатом та нашим представником у Верховній Раді».

Нагадуємо, що згідно ч. 2 ст. 6 Закону України «Про вибори народних депутатів України»  застосування підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється. А в ч. 14 ст. 74 цього закону говориться, що забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)