Перегони кандидатів у нардепи на позачергових виборах у 2019 році відрізняються широким використанням культурно-масових заходів на підтримку висуванців із залученням поп-зірок регіонального та всеукраїнського масштабу.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Найбільшою «концертною» активністю відзначився кандидат – самовисуванець у 107 одномандатному виборчому окрузі Сергій Рибалка. Зокрема, 7 липня під егідою кандидата відбувся масштабний концерт групи «Не ангели» в Лисичанську. За два дні до цього, 5 липня на підтримку Сергія Рибалки у Попасній виступили співаки Аліна Палій та Том Сода. Натомість 2 червня у місті Привілля відомий артист Володимир Горянський зі сцени закликав присутніх голосувати за Сергія Рибалку, тоді як Аліна Палій надала безкоштовний концерт для місцевих мешканців. 1 червня вищезазначена співачка провела концерт у місті Новодружеську. Усі перераховані заходи проходили на пересувній сцені, яка була прикрашена слоганом «Сергій Рибалка. Всі обіцяють – я роблю!» з портретним зображенням кандидата. Нагадаємо, що усі населені пункти, до проходили концертні програми на підтримку Сергія Рибалки, входить у межі 107 ОВО.

Також використанням розважальних заходів агітаційного характеру відзначився у 113 одномандатному виборчому окрузі Віталій Курило (чинний нардеп у цьому окрузі, наразі балотується шляхом самовисування). Так,  за його ініціативи відбулися виступи відомого українського співака, переможця 5 сезону «Х-фактора» Дмитра Бабака з нагоди дня молоді у Троїцькому,  на день Конституції – у Сватовому, а також протягом усієї передвиборчої кампанії  на теренах Білокуракино, Містках, Новоайдарі, Нещеретовому тощо.

Поряд із цим, з’явилися афіши і від конкурента Віталія Курила в 113 окрузі - екснардепа Володимир Струк. Зокрема, у Кремінній на стінах будинків та рекламних щитах можна знайти розклеєні афіши «Павло Зібров і Володимир Струк запрошують вас на святковий концерт! Об’єднаймося заради миру. 13 липня 19:00. Центральна площа місто Кремінне» на фоні спільного фото народного артиста Україні з кандидатом у нардепи.

Також, у центрі 106 округу  - місті Сєвєродонецьку 13 липня заплановане проведення концерту «за підтримки» кандидата – самовисуванця у цьому окрузі Дмитра Шатілова.

Серед «партійних кандидатів» у цьому руслі відзначився висуванець партії «Слуга народу» у 105 окрузі (центр – місто Щастя) Сергій Кобзар. Зокрема, у суботу, 6 липня у місті Щастя на його підтримку відбувся концерт виконавця Олега Верта. Захід проходив на стилізованій сцені у партійних кольорах «Слуги народу» з написом «Зе!депутат Слуга Народу. Сергій Кобзар». Інші висуванці зазначеної партії  - Олександр Сорокін (107 округ) та Олексій Кузнєцов (106 округ) розклеїли в області афіши щодо організації ними 15-16 липня концертів Тіни Кароль у містах Лисичанську та Сєвєродонецьку. Натомість голова політичної партії «Слуга народу» Дмитро Разумков особисто взяв 10 липня участь у заході під назвою «Ве!ликий концерті. Рушай на звук» у Рубіжному (112 округ).

Нагадаємо, що згідно з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Крім того, участю у організації культурно-масових заходів з нагоди дня Конституції та дня молоді відзначилися і інші кандидати у нардепи з числа посадовців органів місцевого самоврядування: Сергій Шилін (Лисичанський міський голова, самовисуванець у 107 окрузі) та Віта Сліпець (голова Сватівської районної ради, кандидат від партії «Слуга народу» у 113 окрузі). Втім, вони офіційно виступали на цих заходах як посадові особи, без елементів політичної агітації. 

 
                                                                   

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)