Станом на 11 липня вже надруковано 84% від усіх бюлетенів, завершать друк бюлетенів за тиждень до дня голосування. Про це розповів директор державного підприєсмтва поліграфкомбінат "Україна" Юрій Оніщенко на спільному брифінгу з представниками ЦВК.

Як зазначила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, питання друку виборчих бюлетенів на цих виборах є ускладненим через різні бюлетені для округів та судові справи. "Ми дуже вдячні нашим колегам і партнерам з поліграфкомбінату "Україна" за готовність в таких складних умовах, інформаційному та правовому навантаженні робити свою роботу й іти тим шляхом, яким має забезпечити проведення виборів. Саме така ситуація необхадності друкування такої кількості різного типу бюлетенів і була причиною, чому ми разом з комбінатом вираховували, яким чином забезпечити процес друку, оскільки технологічний цикл має свої певні особливості", - зазначила вона.

Вона також наголосила: "Стосовно того часу, коли ЦВК віддала бюлетені до друку і того плану, яким ми рухалися разом з комбінатом, ми жодним чином не порушили жодної норми Закону України "Про вибори народних депутатів". Більше того, відповідно до статей 81 та 82 Закону ми ретельно відслідковуємо, щоб окружні та дільничні виборчі комісії мали можливість отримати ці бюлетені у відповідні строки, аби зробити з ними необхідні юридичні маніпуляції (проставити печатки, проставити штампи "Вибув", якщо є для того підстави тощо) для того, щоб у день голосування виборець міг отримати бюлетень за допомогою якого він зможе реалізувати своє право голосу".

Заступник голови ЦВК Євгеній Радченко розповів, що кількість політичних партій у бюлетені для загальномандатного виборчого округу - 22, а кількість кандидатів у бюлетенях в одномандатних виборчих округах різна. Найменша кільксть кандидатів - 5 (округ №188, Хмельницька область), найбільше - 46 (округ №133, Одеська область). "Центральною виборчою комісією було зарезервовано можливість виготовити 63 млн 611 тис. 464 бюлетенів. На сьогодні, станом на 11 липня, до поліграфічного комбінату передано замовлення на виготовлення 60 млн 398 тис. 300 виборчих бюлетенів. З них 30 млн 470 тис. 544 бюлетені для загальнодержавного округу та закордонного виборчого округу, 29 млн 990 тис. 630 - виборчі бюлетені в одномандатних виборчих округах. Така різниця пов'язана з тим, що понад 400 тисяч виборців у нас в закордонному виборчому окрузі, а вони в одномандатних виборчих округах не голосують. Крім того, ця різниця пов'язана з кратністю бюлетенів, які розміщуються на тому чи іншому друкарському листі - чим менший бюлетень, тим більша кратність", - зазначив він.

За його словами, загальний обсяг коштів, які виділені на підготовку й проведення виборів - 1 млрд 949 млн 620 тисяч грн. У структурі видатків, які передбачені на вибори, 68% (це понад 1 млрд 300 тис. грн) - це видатки на діяльність окружних та дільничних виборчих комісій, централізовані видатки ЦВК - 406 млн 802 тис. грн.

"На виготовлення виборчих бюлетенів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі передбачена ціна за 1 примірник 4 грн 20 коп., в одномандатних виборчих округах - залежно від формату: мінімальна вартість бюлетеня - 2 грн 28 коп., максимальна - 4 грн 68 коп.", - повідомив він.

Як зазначив директор ДП "Поліграфкомбінат "Україна" Юрій Оніщенко, з 28 червня працівники поліграфкомбінату "Україна" працюють позмінно в цілодобовому режимі 24 години на добу 7 днів на тиждень. А в процесі виготовлення виборчих бюлетенів задіяно понад 80% трудового колективу, що становить майже 800 працівників комбінату.

"Станом на сьогодні по одномандатних округах виготовлено 26 млн бюлетенів, по багатомандатному округу - 27 млн бюлетенів, по закордонному округу - 469 тисяч 172 примірники бюлетенів. Загалом це - 53 млн 500 тисяч бюлетенів, що складає 84% від загальної кількості бюлетенів", - розповів він. Та додав, що друк бюлетенів буде завершено не пізніше як за 7 днів до дня голосування відповідно до норм чинного законодавства України.

Він також зазначив, що виборчі бюлетені для одномандатних виборчих округів друкуються виключно на потужностях поліграфкомбінату "Україна", а для загального багатомандатного виборчого округу - із залученням виробничих потужностей банкнотно-монетного двору Національного банку України.

"Для друку бюлетенів буде витрачено майже 14 млн аркушів захищеного паперу формату 62 см на 81 см, що дорівнює вазі 540 тонн. Ми порахували, якщо скласти всі бюлетені, які будуть надруковані, один на один в одну стопку, то її висота буде дорівнювати висоті найвищої вершини Африки Кіліманджаро - 5 км 895 м. Весь папір, з якого виготовляються бюлетені, вітчизняного виробництва, який виготовлений на Малинській фабриці банкнотного паперу НБУ та Малинській фабриці спеціального паперу. Виборчі бюлетені мають 8 ступенів захисту", - сказав він.