9 липня на сторінці громадського мовника «UA:Карпати» у Фейсбуці розміщена новина «Руслан Марцінків повідомив, що за Оксану Савчук не агітував». На відео міський голова каже, що на відкриття стадіону в селі Угорники, яке відбулось 30 червня, не було виділено жодної копійки з міського бюджету, а він під час заходу не агітував. ОПОРА за допомогою сайту Prozorro встановила, що заява мера викликає сумніви. 

Раніше ОПОРА писала про те, що Руслан Марцінків агітував за кандидатку від ВО «Свобода» Оксану Савчук під час відкриття стадіону в Угорниках, яке було оплачене з міського бюджету, що може містити ознаки порушення Закону «Про вибори народних депутатів України».

Як встановила ОПОРА за допомогою ресурсу prozorro.gov.ua, запевнення мера, що на відкриття стадіону не виділено ні копійки бюджетних коштів, викликає сумніви. Відповідно до договору № 20 від 27. 06 2019 між департаментом культури Івано-Франківської міської ради та ФОП Данильчуком М.А щодо «Проведення заходів з нагоди відкриття стадіону в с. Угорники Івано-Франківської міської ради, звукотехнічне забезпечення офіційної церемонії» вартість послуг становила 34 тис. грн. У календарному плані договору зазначено місце проведення Угорники, час проведення 16.00, початок і закінчення виконання робіт - 30 червня 2019 р.

У своєму попередньому матеріалі ОПОРА посилалась на рішення виконавчого комітету від 13.06.2019 № 693, оприлюднене на офіційному сайті Івано–Франківська, яке  регулювало питання надання коштів на відкриття стадіону у с. Угорники Івано-Франківської міської ради 30 червня. Сьогодні це рішення видалене з сайту, а за лінком на нього з’являється напис «Текст документу відсутній».

Проте у спостерігачів ОПОРИ наявний текст вказаного видаленого рішення від 13.06.2019, згідно якого фінансовому управлінню міської ради було доручено виділити кошти на цей захід, а  Департаменту молодіжної політики та спорту організувати  урочистості з відкриття стадіону разом із департаментом культури. У пункті 19 опублікованого на сайті міськради тексту протоколу засідання виконкому від 13.06.2019 вказано, що про проведення заходів з відкриття стадіону в Угорниках доповідав Матешко та виступав Руслан Марцінків.

«Ми відшукали ці документи, адже у сюжеті на UA:Карпати Руслан Марцінків говорить, що «захід відбувався з ініціативи сільської ради села Угорники, громадськості, тобто громадських організацій». Рішення виконкому та протокол виконкому свідчать про те, що відкриття стадіону відбулося за участі міської влади», - каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами на Івано-Франківщині.

Крім того, на офіційному веб-сайті Івано-Франківської міськради 20.06.19 анонсують: «30 червня о 17:00 год. в селі Угорники Івано-Франківської міської ради відбудеться відкриття сучасного стадіону з ініціативи депутата міської ради Романа Онуфріїва та сільського голови Любові Атаманчук, за сприяння міського голови Руслана Марцінківа».

Відкриття стадіону в Угорниках значиться також у календарному плані заходів виконкому на червень, відповідальні за проведення заходу – департамент культури та департамент молодіжної політики та спорту міської ради. А на сайті «Бартка» повідомили: «Відкриття сучасного стадіону було ініційовано депутатом міської ради Романом Онуфріївим та з ініціативи сільського голови Любов Атаманчук, повідомляє Культурна мапа Івано-Франківська на сторінці Facebook. Цю ідею підтримали і допомогли втілити в життя міський голова Руслан Марцінків та керівник депутатського корпусу Оксана Савчук. Цим людям було надано право урочисто відкритий стадіон та перерізати стрічку…Офіційну і творчу програму відкриття підготував Департамент культури (директор - заслужений працівник культури України Надія Загурська)».

9 липня о 14.39. ОПОРА надіслала електронний запит у міську раду з проханням надати згадану копію рішення виконкому, а в 17.05 на сайті «Prozorro» з’являється запис, що договір між департаментом культури та ФОП М.Данильчуком, який згадувалось вище, розірвано.

Микола Данильчук підтвердив, що договір із ним розірвали, але чому - не знає. На додатковій угоді про розірвання договору, за його словами, стоїть підпис бухгалтера, а сам підприємець за містом, тому не знає подробиць. Каже, що зі свого боку послуги під час відкриття стадіону надав, замовником був департамент культури, тепер лишилося тільки закрити питання щодо оплати послуг. Згідно з інформацією Prozorro бюджетні кошти за цим договором підприємцю дійсно не перевели.

Щоб з’ясувати, чому зникло рішення виконкому та розірвано договір із підприємцем, ОПОРА звернулась до начальниці патронатної служби виконкому Вікторії Дротянко, вона сказала надіслати офіційний запит і пообіцяла надати відповідь до кінця робочого дня. Запит ОПОРА надіслала, відповіді у домовлений час не отримала.

Також на відео UA:Карпати Руслан Марцінків говорить, що він не вважає, що агітував під час відкриття стадіону. Він начебто «сказав слова підтримки нашої команди. В нашу команду входить багато хороших людей».

Як писала ОПОРА, під час свого виступу на відкритті стадіону Руслан Марцінків сказав дослівно таке: «Я хотів би попросити про підтримку наших хороших людей. Хто живе в місті, хто, може, має дітей, хто, може, має родичів, підтримайте Оксану Василівну Савчук. Хто живе в Угорниках, в Микитинцях, в приміських селах, підтримайте нашого побратима, до речі, людина, яка ніколи не зламалась і завжди мала свою позицію, це Василь Попович, депутат обласної ради. Я хочу щоб громада підтримала». Ці слова зафіксовано на відео.

«Нагадаємо ще раз, що  згідно ч.1 ст. 68 Закону «Про вибори народних депутатів України» передвиборною агітацією є  будь-яка діяльність, метою якої є спонукання виборців голосувати за певного кандидата чи партію. Зважаючи на те, що частина 4 статті 74 Закону забороняє  проведення агітаційних заходів та публічні заклики голосувати за чи не голосувати за суб’єктів виборчого процесу під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, ОПОРА звернулась до поліції щодо перевірки цього факту», - сказав координатор  спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

У поліції розповіли, що проводять перевірку за заявою ОПОРИ щодо цього випадку.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)