У соціальній мережі Facebook Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала підтримку кандидатів у народні депутати, які балотуються по виборчих округах Рівненської області  з боку представників виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Зокрема, виявлено підтримку посадовців на користь кандидатів у народні депутати Юрія Вознюка, Олександра Дехтярчука, Василя Яніцького, Віталія Ундіра, Віктора М’ялика, Олександра Данильчука та на підтримку політичної партії «Європейська солідарність» .

Юрій Вознюк

На Facebook-сторінці кандидата у народні депутати по 153 виборчому окрузі (місто Острог, частина міста Рівного, Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони) Юрія Вознюка опубліковані дописи на підтримку кандидата з хештегом #МиЗаВознюка.

Зокрема, свою підтримку Юрію Вознюку висловили:

Окрім цього, підтримали Юрія Вознюка і керівники освітніх навчальних закладів:

  • Олена Шкіндер, директорка Рівненського районного будинку культури (с. Зоря);
  • Євгенія Філінська, директорка Користівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ»;
  • Віктор Парчелюга, директорка опорного закладу «Жобринська ЗОШ І-ІІІ ступенів»;
  • Наталія Гузій, директорка Бармаківського ЗДО «Джерельце»
  • Ірина Євушко, директорка Рівненського районного Центру дитячої та юнацької творчості;
  • Ірина Слободюк, директорка опорного закладу «Малошпаківський ліцей»;
  • Роман Шевчук, директор ОЗ «Шпанівський ліцей»;
  • Олена Остапчук, директорка Корицької ЗОШ І-ІІ ступенів;
  • Валентина Нечипорук, директорка Липківського НВК;
  • Олена Польова, керівниця Загорощанського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Корнинської сільської ради;
  • Алла Талащук , директорка Гощанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів;
  • Юрій Шадий, заступник директора з методичної роботи Рівненського районного Центру дитячої та юнацької творчості;
  • Тетяна Петриченко, заступниця директора Почапківського ЗОШ І-ІІІ ступенів – дитячий садок;
  • Тетяна Романович, заступниця директора з навчально-виховної роботи Обарівського ліцею.

Василь Яніцький

У групі «Вибір Полісся 2019» опубліковані дописи на підтримку кандидата у народні депутати 155 виборчого округу (місто Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони) Василя Яніцького з боку керівництва навчальних закладів:

  • Ілона Курач, директорка Володимирецької централізованої системи публічно - шкільних бібліотек;
  • Любов Стрілкова, директорка Зарічненської ЗОШ І-ІІІ ступенів;
  • Наталія Середа, директорка ЗОШ № 1 міста Вараш;
  • Тетяна Твердюк, директорка Дубровицького інклюзивно-ресурсного центру Дубровицької районної ради;
  • Володимир Кушнір, директор Дубровицького ліцею;
  • Андрій Волчук, директор Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Зарічненської районної ради
  • Олександр Гребень, директор Володимирецької комплексної дитячо-юнацької спортивної школи

Олександр Дехтярчук

Кандидата у народні депутати по 154 виборчому окрузі (місто Дубно, Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони) Олександра Дехтярчука публічно підтримали міський голова Здолбунова Ігор Ольшевський та  голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

На Facebook-сторінцах Олександра Дехтярчука, групи «Наше дзеркало» та  на сайті «Здолбунівська правда» опублікований матеріал: «Міський голова Здолбунова Ігор Ольшевський: «За роки співпраці я переконався, що Дехтярчук – людина слова».

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович записав відео звернення на підтримку Олександра Дехтярчука. *Інститут є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра культури і який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу.

Віталій Ундір

Кандидата у народні депутати по 153 виборчому окрузі (місто Острог, частина міста Рівного, Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони) Віталія Ундіра у соціальній мережі Facebook  підтримав голова Острозької районної державної адміністрації Богдан Турович, який на власній Facebook-сторінці додав до фотографії рамку з написом: «Ундір. Округ 153»

Віктор М’ялик

Голова Оленівської сільської ради Фастівського району Київської області Олександр Паламарчук записав відеозвернення на підтримку Віктора М’ялика, кандидата у народні депутати по 155 виборчому окрузі (місто Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони).

Олександр Данильчук

Голова Березнівської міської ради закликав мешканців підтримати кандидата у народні депутати по 156 виборчому окрузі (Березнівський, Костопільський, Сарненський райони) Олександра Данильчука. Про це йдеться на сайті Рівненські новини у матеріалі  «Міський голова Березного закликав земляків підтримати Олександра Данильчука на виборах».

Європейська солідарність

На сторінці у соціальній мережі Facebook Юрій Ковальчук, голова Гощанської районної державної адміністрації додав до фотографії профілю рамку «Приєднуйся до ЄС».

«Законом «Про вибори народних депутатів України» передбачено, що рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу. Тут же йдеться про порушення принципу рівності, коли керівники комунальних закладів, освітніх установ та представники влади висловлюють свою позицію на підтримку певного кандидата у народні депутати чи політичної сили, здійснюючи  цим самим агітацію. Тому, закликаю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування та комунальних закладів бути неупередженими у ставленні до усіх суб’єктів виборчого процесу і тримати нейтралітет», - коментує регіональний координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами.

Згідно з п.2-3 ч. 5 ст. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується: забороною втручання органів державної влади, та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом; рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів, зазначених у пункті 2 цієї частини, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати.

У ч. 4 ст. 31 Закону України «Про освіту» йдеться про те, що керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями, крім заходів, передбачених освітньою програмою. Також керівництву закладів освіти забороняється залучати працівників закладів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (частина 5 статті 31).

Окрім цього, Міністерство освіти і науки України підготувало лист «Щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти» №1-9/407 від 26 червня 2018 року, у якому: «Міністерство засуджує розміщення будь-якої партійної агітації у закладах освіти, проведення політичних акцій та залучення до них учасників освітнього процесу»

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)