На святі Івана Купала, організованому громадською організацією, агітували за кандидата, дарували подарунки іменинникам та розігрували лотерею, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На Хмельниччині, у селищах Білогір’ї, Теофіполі та в місті Ізяславі, за підтримки кандидата в народні депутати у виборчому окрузі №192 Вадима Лозового та громадської організації «За конкретні справи» 7 липня відбулися гуляння  з нагоди свята Івана Купала. Як анонсували на сторінках у Facebook самого кандидата й політичної партії «За конкретні справи», у програмі – виступи співачок Ірини Федишин та LAMA, а також «розваги для дітей, аніматори, лотерея з цінними призами, атракціони».

За словами спостерігачів ОПОРИ, сцена у всіх трьох населених пунктах була оформлена банерами кандидата, а на центральному банері було надруковано гасло Вадима Лозового «Обирай нового! Голосуй за Лозового». На території, де відбувались гуляння, ОПОРА також фіксувала агітаційну продукцію кандидата – банери із зображенням Вадима Лозового і написом «Політична партія «За конкретні справи». Водночас зі сцени неодноразово повідомляли, що організатором свята є громадська організація «За конкретні справи».

Треба зазначити, що Вадим Лозовий очолює фракцію партії «За конкретні справи» у Хмельницькій обласній раді.

У Теофіполі з нагоди свята дарували призи іменинникам та розігрували святкову лотерею від громадської організації «За конкретні справи». З-поміж призів – бензопила, мікрохвильова піч, пральна машина, надувний матрац та інші.

Під час святкувань в Теофіполі на запитання спостерігачів ОПОРИ, чи не вважає кандидат агітацію та розіграш призів, що відбувалися з однієї сцени, формою підкупу виборців, Вадим Лозовий відповів, що розіграш проводила громадська організація «За конкретні справи» і зазначив: «Я думаю, що громадські організації, можливо, мають на це право. Це питання треба ставити до громадських організацій. Я відверто і відкрито займаюсь агітацією, звісно, закликаю сьогодні голосувати за мене».

«Будь-яка діяльність, спрямована на спонукання виборця голосувати за або проти кандидата, вважається агітацією. І в Теофіполі, і в Білогір’ї наші спостерігачі зафіксували ознаки агітації під час святкування Івана Купала, – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області. – Організація концертів, розіграші призів через дотичні громадські організації – усе це маніпуляції кандидатів, за допомогою яких вони намагаються обійти виборче законодавство, яке категорично забороняє передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям послуг, товарів, зокрема й лотерейних білетів».

ОПОРА нагадує, що передвиборчою агітацією вважається здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»). Однією із форм передвиборної агітації є розповсюдження агітаційних листівок, платактів, зовнішньої реклами (частина 2 статті 68 Закону). Як зазначається у частині 8 статті 68 цього Закону, кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)