30 червня з нагоди Дня молоді Хотинська міська рада організувала «Батл духових оркестрів» та «Перший щорічний кубок міського голови з футболу». На афішах заходів зазначалось, що вони відбуватимуться за підтримки або сприяння народного депутата Максима Бурбака

Чинний нардеп був зареєстрований кандидатом в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 204 19 червня. До початку виступу духових оркестрів та змагань з футболу, на місці їх проведення були встановленні агітаційні банери кандидата з написом «Максим Бурбак. Голосуй за!».

Сам кандидат в народні депутати також відвідав концерт духових оркестрів. До виступу як народного депутата його запросив Хотинський міський голова Микола Головльов. Під час виступу Максим Бурбак наголосив на своєму сприянні в розбудові інфраструктури міста:

«Я переконаний, що Хотин потрохи перетворюється на окрасу 204-го виборчого округу, і ви, мешканці Хотина, є рушієм цих змін. Зі своєї сторони робив усе, щоб Хотин зміг отримати оновлені корпуси Центральної районної лікарні, щоб в Хотині був центр госпітального округу, щоб будувалися школи, ремонтувалися дитячі садочки і все інше. Але я переконаний, нам ще багато чого треба зробити разом», – сказав на виступі Максим Бурбак.

Громадянська мережа ОПОРА поцікавилась в Хотинського міського голови Миколи Головльова, яким чином Максим Бурбак посприяв в організації концерту. «Він звернувся до нас про те, чи можна організувати щось на День молоді. Звичайно, що ми відгукнулися, адже багато було зроблено Максимом Юрійовичем Бурбаком, народним депутатом від 204 округу, по залученню коштів в громаду Хотинщини, в тому числі, як і в округ. Тому ми вирішили організувати це свято для того щоб, скажемо, порадувати хотинчан, і для того, щоб підтримати нашого, ну скажем, кандидата від Хотинщини. Сприяння Максима Бурбака в організації концерту було без фінансової підтримки… Учасники сьогоднішні, ці чотири оркестри, виступають в нас безкоштовно. Ми будемо відбирати їх на день міста, і там вже будемо передбачати кошти бюджетні для того, щоб розрахуватись. Але сьогоднішній захід безкоштовний… і вони (музиканти) з радістю відгукнулися нас підтримати», – сказав Микола Головльов, Хотинський міський голова.

Відповідно до п. 6 ч. 2. ст. 11 Закону «Про вибори народних депутатів», виборчий процес здійснюється на засадах неупередженості органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, судів, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових і службових осіб до партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати.

Як саме Максим Бурбак посприяв в організації концерту духових оркестрів, Громадянська мережа ОПОРА запитала і самого кандидата. Проте конкретної відповіді на запитання від Максима Бурбака не прозвучало:

«Сприяв я в тому, аби розвивалася культура українська, для того, щоб наші люди могли почути і такий концерт, всією своєю політичною діяльністю. Тому чому Ви задаєте питання про ініціативу Хотинської міської ради, за того, що вони це все роблять, а я їм сприяю в тому, щоб у них було все гаразд?.. Ми з Головльовим (Хотинським міським головою) однодумці, і разом ми робимо так, щоб в Хотинській ОТГ все було добре і правильно… Люди, я вам ще раз сказав, ми разом, за сприяння мого особистого, ми створили цю громаду. І сьогодні в цій громаді свято. І, чесно кажучи, я щиро вдячний за ці слова підтримки і подяки, я вважаю, що це подяка мені», – сказав Максим Бурбак у коментарі ОПОРІ.

При цьому Максим Бурбак також заперечив про фінансову підтримку в організації заходу: «Я не маю права цим займатися, хлопці, я ж досвідчений політик. Якщо б це була якась фінансова від мене підтримка, це було б обов’язково через виборчий фонд».

На афіші змагання «Першого щорічного кубка міського голови з футболу» також згадується сприяння Максима Бурбака. Однак кандидат та чинний народний депутат, за його словами, не здогадувався про це. Хотинський міський голова Микола Головльов назвав це помилкою та підтвердив, що Максим Бурбак не сприяв в організації змагання.

Щодо агітаційних банерів Максима Бурбака, розміщених на місці проведення концерту духових оркестрів, організованих Хотинською міською радою, Хотинський міський голова Микола Головльов повідомив спостерігача Громадянської мережі ОПОРА про непричетність міської ради до їх встановлення. Місця, на яких були розміщені ці банери, не входили до переліку місць, передбачених для розміщення агітаційних матеріалів, визначених виконавчим комітетом Хотинської міської ради.

На запитання, чому агітаційні банери з’явилися у не встановленому місці, Максим Бурбак зазначив, що вважає неправильним, коли місто повинно вирішувати, де ставити рекламу: «Перепрошую, вони з’явилися на вулиці Хотина. Ви зараз коли поїдете по всьому округу, це моя буде наглядна агітація відповідно до чинного законодавства, тому що я відмовився від «бордів».

Відповідно до п. 4 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)