Центральну виборчу комісію через суд зобов'язали змінити інформацію про кандидата в депутати по одномандатному виборчому окрузі №67 (м. Чуднів) Володимира Кропивницького. З даних видалили приналежність кандидата до партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина». 

 Про це йдеться у рішенні Шостого Апеляційного адміністративного суду у справі № 855/203/19  . У документі зазначено,  що позивачем є політична партія Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина», яка звернулась до суду з адміністративним позовом до Центральної виборчої комісії. 

«Про  визнання протиправною бездіяльності Центральної виборчої комісії щодо неврахування під час затвердження тексту виборчих бюлетенів для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року наявної в Комісії інформації, наданої політичною партією Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина», що кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 20 ОСОБА_3 та кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 67 ОСОБА_4 не є членами вказаної політичної партії; - визнання протиправною постанови Центральної виборчої комісії від 26 червня 2019 року № 1346 в частині зазначення у тексті виборчих бюлетенів для голосування в одномандатних виборчих округах № 20 і № 67, затверджених цією постановою, недостовірних відомостей щодо партійності кандидатів у народні депутати України, що балотуються у цих округах в порядку самовисування, відповідно ОСОБА_3 та ОСОБА_4 та зобов`язання Центральної виборчої комісії внести зміни до указаної постанови Комісії, виключивши відомості про приналежність кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 20 ОСОБА_3 та кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 67 ОСОБА_4 до членів політичної партії Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина», – йдеться у рішенні. Суд позов партій задовольнив частково і зобов'язав комісію внести зміни до постанов.

Володимир Кропивницький був зареєстрований кандидатом в народні депутати 24 червня. В інформації  на сайті ЦВК було зазначено: 

«Кропивницький Володимир Миколайович, 1972 року народження, освіта вища, комерційний директор, ПП "Проммаркет Океан", проживає в місті Житомирі, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", само висування».

  

Скрін сайту Житомир.info

3 липня інформацію про членство Володимира Кропивницького в партії «Батьківщина» з сайту ЦВК видалили. 

Відповідна постанова №1442 опублікована на сайті ЦВК. 

«Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2019 року в справі № 855/203/19, яке набрало законної сили, Центральну виборчу комісію зобов’язано внести зміни до постанови від 26 червня 2019 року № 1346 "Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року", виключивши відомості про членство кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 20 Пудліка Віталія Георгійовича та в одномандатному виборчому окрузі № 67 Кропивницького Володимира Миколайовича в політичній партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина". Таким чином, рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2019 року в справі № 855/203/19 визнано неналежність  Пудліка В.Г. та Кропивницького В.М. до політичної партії ВО "Батьківщина», – йдеться у постанові ЦВК.

Голова обласної організації партії ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська у коментарі ОПОРІ зазначила, що з’їзд партії затвердив іншого кандидата по ВО №67.

«Пройшов з’їзд партії, вищий керівний орган затвердив кандидата по 67 виборчому окрузі – це  Ігор Євгенійович Ходак. Володимир Миколайович вирішив, що для нього, як члена партії, не є вищим керівним органом з'їзд. Після того, як Володимир Миколайович порушив рішення з'їзду, він був виключений з партії і до ЦВК подав недостовірну інформацію. Є рішення з'їзду, висунуті кандидати по всім шести округам у Житомирській області. Ми ж не можемо заборонити йому балотуватися, але ж він не є членом партії, треба вказувати правдиві дані. Він знав про це, що якщо він піде від «Батьківщини» він буде виключений з партії, він це робив свідомо», – розповіла Анжеліка Лабунська.

Володимир Кропивницький у коментарі ОПОРІ зазначив, що про виключення з партії не знав. 

«Мене не було виключено з партії, і не було по-перше за що. На той момент коли я писав заяву я дійсно написав, що я є членом ВО «Батьківщина». Мені не відомо за яких підстав мене виключили чи не виключили. Ще мені постанову цю ніхто не надав, не письмово не усно. Я не розумію, що відбувається, я йду на вибори і працюю з громадою, як депутат і як кандидат», – розповів Володимир Кропивницький. 

Володимир Кропивницький є депутатом Житомирської обласної ради від партії ВО «Батьківщина».

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області поліція відкрила кримінальне провадження за фактом реєстрації кандидата-«двійника».

 
  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)