Спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції з трьома заявами про заходи, які проводили кандидати в народні депутати на одномандатних виборчих округах Одеської області.

Так, 1 липня кандидат у народні депутати по округу №137 (центр – місто Подільск) Олексій Гончаренко опублікував на своїй сторінці у Facebook фотографії зі святкового заходу для дітей в селі Ставки Подільського району. На них видно, як кандидат 30 червня організував підвіз батьків з дітьми в маршрутному таксі, організував розміщення надувного батуту, найняв двох аніматорів та дарував дітям настільні ігри. Крім того, на заході роздавалися матеріали з політичною рекламою на користь Олексія Гончаренка: надувні кульки з написом «С праздником. Алексей Гончаренко», роздаткові матеріали з написами «Зроблю/Команда Гончаренка/Олексій Гончаренко».

30 червня кандидат у народні депутати по округу №133 (Київський район міста Одеси) Дмитро Танцюра повідомив у Facebook, що по вулиці Варненській встановлено новий дитячий майданчик, і діти «раділи цьому подарунку».

Біля майданчика встановлено великі літери, що складалися в напис «Доверяй делам», ідентичний назві партії, членом якої є Дмитро Танцюра.

Третя подія стосувалася заходу, організованого кандидатом у народні депутати по округу №140 (центр – місто Біляївка) Василем Гуляєвим. Він повідомив на сторінці у Facebook, що організував екскурсію для дітей і дорослих з Таїровської і Яськівскої об'єднаних територіальних громад та з села Градениці до  етнопарку «Нью-Васюки».

«Згідно з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», забороняється проводити передвиборчу агітацію, яка супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям безоплатно товарів або інших матеріальних цінностей. Надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, може розцінюватися як непрямий підкуп виборців. Тому у своїх заявах спостерігачі ОПОРИ просять поліцію здійснити перевірку можливих фактів порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації, передбачених ст. 212-10 КУпАП, а саме здійснення передвиборної агітації засобами, що суперечать Конституції або законам України», - розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)