Три кандидати-мажоритарники, висуванці різних політичних сил, наприкінці червня оголосили конкурси для виборців, переможці яких отримають призи. Спостерігачі ОПОРИ зібрали інформацію про ці конкурси та їхні умови.

Так, першою оголосила конкурс дитячих талантів #Декультура? кандидатка від партії «Голос» по 127 округу Ольга Покровська. Конкурс розрахований на виборців, які можуть себе творчо проявити – заспівати пісню, станцювати, декламувати вірші, виконати стендап чи зняти гарне відео про село. Головний приз – тиждень відпочинку для родини від Business Reggency Group за сприяння кандидатки в народні депутати Ольги Покровської

Другим організатором конкурсу став опонент Ольги Покровської по 127 округу, висуванець ВО «Батьківщина» Ігор Павлов. В умовах його конкурсу – зробити фото з ним (може, зустрітися випадково на вулиці, чи сфотографуватися з його постером) і завантажити фото у Фейсбук під певними хештегами. Переможець отримає в подарунок планшет Samsung Galaxy Tab A 10.1.

А третій конкурс оголосив кандидат від «Слуги народу» по 129 округу Ігор Копитін. Для участі в конкурсі треба підписатися на його сторінку в Інстаграм, лайкнути пост та відмітити ще двох друзів, та зробити перепост на свою сторінку. Призом у цьому конкурсі є вечеря з кандидатом. «Дорогі друзі! Часто в коментарях я бачу питання, хто я та звідки. З задоволенням би познайомився особисто з кожним, але зараз катастрофічно не вистачає часу. Тому ми вирішили провести конкурс «Вечеря з кандидатом». За умовами конкурсу ми оберемо двох переможців, з якими я проведу час за вечерею та відповім на усі запитання», - сказав у відеооголошенні про конкурс Ігор Копитін.

«У висвітлених конкурсах наразі відсутній склад порушень, адже відсутнє фактичне надання товарів або послуг, яке пов'язане з агітацією або зі згадкою кандидата. В той же час, спостерігачі ОПОРИ слідкують за розвитком даних конкурсів і будуть звертатись до поліції у разі порушення виборчого законодавства. Слід зазначити, що ОПОРА засуджує прояви матеріального заохочення та маніпуляційного впливу на виборців», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.