Упродовж 26 червня – 1 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували на Івано-Франківщині низку порушень у розміщенні агітаційних матеріалів кандидатів у народні депутати. Наймасовішим порушенням стала агітація без вихідних даних та імовірно не  за кошти виборчого фонду – спостерігачі подали з цього приводу 23 заяви до поліції.

У Снятинському районі ОПОРА зафіксувала  білборди  партії «Європейська солідарність» з написами «Захистимо Європейське майбутнє України. Європейська Солідарність», на яких немає необхідних вихідних даних та які, імовірно, розміщені не за кошти виборчого фонду. Аналогічні білборди «Європейської солідарності» виявили у Богородчанах  Надвірній, Яремче, Коломиї, Івано-Франківську, та Городенці.

Як зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами на Івано-Франківщині, згідно з ч. 23 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» агітація кандидатів має містити відомості про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, тираж, та інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

На білбордах політичної партії «Слуга народу» із написами «Зе депутат. Слуга народу» є необхідні вихідні дані, але у спостерігачів на момент фіксації цих білбордів не було інформації про відкриття виборчого фонду партії.

«Відповідно до частини 5 статті 69  Закону «Про вибори народних депутатів України» кандидати чи партія, яка їх висунула, зобов’язані відкрити рахунок свого виборчого фонду не пізніше, як на десятий день з дня реєстрації.  Агітація не за кошти виборчого фонду забороняється», - пояснює він. Щоб перевірити ці факти на наявність порушення спостерігачі ОПОРИ звернулись у поліцію  із 2 заявами, які стосувались  17 білбордів партії «Слуга народу».

Також у цей період у різних округах області зафіксували агітацію із ймовірними порушеннями на користь шести кандидатів. Це, зокрема, білборди самовисуванця  Андрія Іванчука з написами «Я (сердечко) Покуття. Андрій Іванчук. Благодійний фонд Покуття» (округ №88, Коломия), які не містили вихідних даних та були розміщені ймовірно не за кошти виборчого фонду.

В окрузі №87 (Надвірна) – це білборди з агітацією за висуванця від ВО «Свобода» Михайла Іваночка зі написами «21 липня. Позачергові вибори до Верховної Ради. Іваночко Михайло Степанович. Надвірнянська «Свобода» та  висуванця від «Європейської солідарності» Юрія Голінея «Ти сам собі країна. Голосуй головою. ЄС. Юрій Голіней», розміщені, можливо, не за кошти виборчого фонду. Вихідні дані на цих білбордах були.

Білборди з агітацією за кандидата від ВО «Батьківщина» Андрія Іваськіва (округ №84, Тисмениця) із написами «Батьківщина. Кандидат до ВРУ. Округ 84. Ваша довіра моя сила» не містили необхідних вихідних даних та були розміщені ймовірно не за кошти виборчого фонду.

З аналогічними можливими порушеннями (без вихідних даних та ймовірно не за кошти виборчого фонду) спостерігачі зафіксували білборди з агітацією за висуванця від ВО «Свобода» Василя Поповича в окрузі №84 (напис «До Верховної Ради. Попович Василь. Команда Марцінківа. Вибори 21 липня») та  самовисуванця від Дмитра Сіреджука в окрузі №89 на Верховинщині (напис «Прийшов час обирати своїх Дмитро Сіреджук).

Усього спостерігачі склали 23 заяви про ймовірні порушення, які стосувались вищевказаних білбордів. Загалом станом на 2 липня спостерігачі ОПОРИ на Івано-Франківщині подали до поліції області 68 заяв про ймовірні правопорушення.

29 червня  спостерігачі зафіксували одразу 6 пошкоджених сітілайтів із агітацією за кандидата від партії «Європейська солідарність» по округу №83 Олексія Петечела. Усі сітілайти розташовані на вулиці Лепкого в Івано-Франківську.

Окрім того, 29 червня в Івано-Франківську на вулиці Незалежності було також пошкоджено сітілайт із агітацією за кандидатку від ВО «Свобода» Оксану Савчук. Як повідомили у поліції, патрульні затримали 19-річного юнака, якого опізнали свідки, які бачили, як хлопець розбивав скло на сітілайті. По цьому факту триває перевірка.

Раніше ОПОРА вже фіксувала випадки пошкодження передвиборної агітації кандидатів на Івано-Франківщині, зокрема, рекламної конструкції з агітацією за Оксану Савчук та білборда з агітацією за «Європейську солідарність»

Кандидат від «Об’єднання «Самопоміч» по округу №87 Святослав Никорович 28 червня повідомив на своїй сторінці у мережі Фейсбук, що два білборди із його агітацією заклеюють агітацією іншого кандидата. «От що відбувається. Один із кандидатів заклеює мої борди! Ще не прийшли до влади, а вже такі речі. ДумайТЕ!», - написав Никорович і додав фото, на якому видно, що поверх агітації за Никоровича клеять агітацію за Зіновій Андрійовича, висуванця від партії «Слуга народу» по цьому ж округу.

Представник кандидата Андрійовича Любомир Кітраль у цьому ж дописі відповів Святославу Никоровичу, що сталося технічне непорозуміння між підрядними організаціями, які займаються розміщенням реклами, вибачився перед кандидатом і пообіцяв вирішити це питання. Незабаром Кітраль повідомив, що підрядна організація визнала свою помилку, протягом доби виправивши її за власний кошт, і показав, як тепер виглядають на фото оновлені білборди.

У коментарі ОПОРІ Святослав Никорович підтвердив, що білборди із його агітацією переклеїли наново.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)