На Кіровоградщині кандидати у народні депутати активізувалися на випускних у навчальних закладах. Спостерігачі ОПОРИ повідомили, що п’ять кандидатів у нардепи прийшли на урочисті лінійки.

Чинний народний обранець та кандидат у народні депутати в окрузі № 99 (центр – м. Кропивницький) Костянтин Яриніч під час випускного подарував іміджеві футболки для учасників гуртка з робототехніки, якій діє при Кіровоградській гімназії нових технологій навчання.

«Прийшов привітати з випуском свою похресницю Олександру Колодяжну, завітав на свято до гімназії новітніх технологій. В чергове переконався – це чи не найкраща школа міста. Більше півтора десятки учнів сьогодні закінчили навчання з золотою та срібною медалями. Атмосфера в залі панувала неймовірна – вишукані леді та джентельмени, розчулені батьки. А після щирої душевної промови директорки закладу Краснової Любові Степанівни навіть складно було підібрати слова привітань. Звичайно, на свято прийшов не з пустими руками», –  написав Яриніч в Facebook.

Також він вітав випускників навчального закладу «Вікторія-П».

Чинний нардеп Станіслав Березкін, який балотується в окрузі № 100 (центр – м. Бобринець), був на урочистостях в місті Помічній Добровеличківського району. Про це йдеться на сайті народного обранця.

«Від народного депутата України Станіслава Березкіна медалісти отримали квіти і грамоти за значні досягнення в освіті, свідому громадянську позицію і активну участь в житті школи. Відзначив депутат і місцевих учителів – грамотами за вагомий внесок у науково-методичну роботу педагогічного колективу та активну участь у громадському житті школи. Благодійний фонд «Добротвір» вручив найкращим випускникам перші у їхньому житті стипендії, а вчителям – пам’ятні подарунки», – зазначено на сайті.

Кандидат у нардепи Євген Лучков побував на випускному вечорі на селищі Нове Кропивницького.

«Відвідав випускний в ЗОШ №10. Зроблю все, щоб у цих дітей було гідне майбутнє в нашій країні, щоб вони не їхали в Польщу та інші країни, а мали можливість гідно заробляти в Україні»,–  написав політик у Facebook.

Кандидат у народні депутати, очільник Головного територіального управління  юстиції Вадим Гуцул вітав випускників Маловисківської міської загальноосвітньої школи № 4. Він балотується в окрузі № 101 (центр – смт Голованівськ). Інформацію про вітання політика розмістили на сайті Маловисківської міськради.  Також кандидат у народні депутати вітав випускників Маловисківської школи № 3. Кандидат у нардепи вручив випускникам грамоти. Про це він написав у Facebook.

Роман Тімуш, який балотується в окрузі № 101 (центр – смт Голованівськ), вітав випускників села Хащувате Гайворонського району. Під час урочистостей політик вручив випускникам квіти та поліетиленові пакети з підписом «Роман Тімуш, депутат Кіровоградської обласної ради». Вміст пакетів невідомий. Про цей факт політик написав у Facebook.

Випускників Новоархангельського району вітав чинний нардеп та кандидат у депутати Максим Поляков. Про це він написав у соціальних мережах.

«Наразі в Кіровоградській області спостерігаємо суттєве збільшення активності кандидатів у народні депутати. Політики замовляюють вітання в обласних та районних газетах, виступають на концертах, фестивалях. Не оминули вони і випускні вечори в школах. Одні кандидати лише виступали на урочистих лінійка, вручали грамоти,  інші – дарували подарунки. В обох випадках це є агітацією. При цьому агітувати в комунальних закладах заборонено українським законодавством. Щодо чинних народних депутатів, то привітання зі святами не входить в їхні обов’язки», – зазначила координаторка спостереження Громадської мережі ОПОРА  за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з ч. 4 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

У ч. 4 ст. 31 Закону України «Про освіту» йдеться, що керівництву закладів освіти забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою. Відповідне роз'яснення міститься також у Листі МОН №1/9-407 від 26. 06. 2018 р. «Щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)