28 червня у Запоріжжі під час концерту розповсюджувалися брошури без вихідних даних, що містили агітацію за п'ятьох кандидатів у народні депутати за висуванням від партії “Опозиційний блок”. Наступного дня в Кам'янка-Дніпровці такий ж інцидент ОПОРА зафіксувала в матеріалах на підтримку іншого кандидата від цієї політсили. За всіма випадками викликана поліція. 

28 червня під час святкового дійства у Запоріжжі до Дня молоді та Дня Конституції України ОПОРА зафіксувала ознаки порушення в агітації за кандидатів у народні депутати за висуванням від політичної партії “Опозиційний блок”: Володимира Буряка, Ігоря Чумаченка, Віктора Буська, Анатолія Пустоварова і Ростислава Шурми. Брошури без вихідних даних поширювалися на підтримку цих осіб у наметах із підписом “Команда Буряка” поблизу сцени. На підставі цього викликана поліція та складені   акти.

Захід під назвою “Пляжний Бум” проходив на Центральному пляжі Запоріжжя. Про свою участь у ньому на своїх сторінках у фейсбук сповістили Віктор Бусько та Анатолій Пустоваров. Зокрема, останній зазначив: “Упевнений, в новому форматі нам вдалося дати ще більше позитива, добра і радості нашому місту”. Афіша концерту була опублікована 27 червня на офіційному сайті Запорізької міської ради.

ОПОРА підготувала запит на адресу міськради із проханням надати інформацію чи виступила вона співорганізатором дійства. Нагадаємо, що Володимир Буряк є міським головою Запоріжжя, а Анатолій Пустоваров — його заступником.

29 червня святковий концерт був організований кандидатом у народні депутати Юрієм Коробовим, який висунутий політичною партією “Опозиційний блок” в одномандатному виборчому окрузі № 79. Захід відбувся в місті Кам'янка-Дніпровська Запорізької області, під час нього спостерігачі ОПОРИ помітили розповсюдження календарів з агітацією за згаданого кандидата без вихідних даних. З підозрою про можливі ознаки порушення складено акт та викликана поліція.

Ще одну зустріч із виборцями провели 29 червня кандидати у народні депутати України за висуванням від політичної партії “Європейська солідарність” Валерій Прозапас, Олексій Петров, Гліб Бабіч, Олександр Погребиський та Михайло Забродський. Подія відбулася на Алеї слави у Запоріжжі. Під час неї ознак порушень не виявлено.

Відповідно до частини 7 статті 69 Закону “Про вибори народних депутатів України” друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)