На виборчих округах Сумщини спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення правил розміщення матеріалів передвиборної агітації кандидатів у народні депутати і політичних партій – суб’єктів виборчого процесу.  Найбільш часте порушення – біг-борди без вихідних даних.

 У 157 виборчому окрузі  спостерігачем ОПОРИ станом на 28 червня було подано вісім заяв до поліції на матеріали без вихідних даних. Зокрема, заяви стосувались бігбордів,  сітілайтів та банерів таких суб’єктів виборчого процесу: «Опозиційної платформи - За життя», «Радикальної партії Олега Ляшка», «Європейської солідарності», «Української стратегії», кандидатів в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі 157 Сергія Качанова, Миколи Сурженка, Володимира Войтенка.

У 158 виборчому окрузі (м. Білопілля) спостерігачем ОПОРИ було виявлено вісім випадків порушення частини 23 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Вихідні дані були відсутні на бордах з політичною рекламою партій («Радикальна партія Олега Ляшка», «Опозиційна платформа  - За життя», «Європейська Солідарність» та «Слуга народу») та на бордах кандидата в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі Василя Лободи, суб’єкт висування – «Батьківщина». Щодо всіх фактів подано заяви до правоохоронних органів.

У 159 виборчому окрузі (м. Глухів) також трапляються випадки порушення правил передвиборної агітації. Зафіксовано такі: «Європейська Солідарність» (розміщення біг-борду без вихідних даних) та «Голос» (порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях - на стовпах було розміщено листівки). Щодо обох фактів спостерігачем ОПОРИ було подано заяви до поліції.

Спостерігачі ОПОРИ у 160 та 161 виборчих округах (центри округів, відповідно, м. Шостка та м. Ромни) у період з 03 червня по 26 червня фіксували численні випадки розміщення зовнішньої реклами без вихідних даних (партії «Європейська Солідарність», та «Українська стратегія»). Про порушення повідомлено правоохоронні органи.

У 162 виборчому окрузі (м. Охтирка) спостерігачі ОПОРИ фіксують розміщення як партійної реклами («Голос», «Українська стратегія»), так і агітації за окремих кандидатів у народні депутати за одномандатним виборчим округом (Микола Смілик, суб’єкт висування – «Батьківщина»; Сергій Гавриленко, самовисуванець) без вихідних даних. Щодо цього факту було подано заяви до поліції, наразі всі зафіксовані порушення виправлено.

Зауважимо, що відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. У той же час, виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, заборонено прямою вказівкою частини 23 статті 74 згаданого закону. 

Відповідно до статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.    

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.