Всього у Київській області Центральна виборча комісія зареєструвала 221 кандидата-мажоритарника, однак, станом на 29 червня, 3 відмовилися від балотування. Серед зареєстрований 112 самовисуванців, а 106 кандидатів висунуто політичними партіями

Найбільше кандидатів у народні депутати, 41,  зареєстровано у 94 виборчому окрузі, який включає в себе Обухів, Васильків та  Васильківський і Обухівський райони. А найменше – 15 кандидатів, у 98 виборчому окрузі – Яготин, Бориспіль та Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони і  частину Броварського району.

У розрізі суб'єктів висування: у 90 ВО (місто Біла Церква) – 9 самовисуванців, 15 осіб висунуто політичними партіями. У 91 ВО (селище міського типу Макарів,  місто Фастів, Макарівський, Фастівський райони та частина Києво-Святошинського) – 11 самовисуванців і 12 висунуто політичними партіями. У  92 ВО (місто Узин та Білоцерківський, Володарський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський райони і частина Сквирського району)   та 93 ВО (місто Миронівка, Переяслав-Хмельницький, Ржищів та Богуславський, Кагарлицький, Миронівський і Рокитнянський райони) ситуація однакова – по 11 самовисуванців та по 12 кандидатів висунуто політичними партіями. У 94 виборчому окрузі найбільше кандидатів самовисуванців – 30. Разом з тим у цьому окрузі партіями висунуто 11 кандидатів. Найбільше кандидатів висунуто політичними партіями у 95 ВО (місто Ірпінь та частина Києво-Святошинського району) – 16, також  у цьому окрузі 19 самовисуванців. У 96 ВО (місто Вишгород, Буча, Славутич та  Бородянський, Вишгородський, Іванківський та Поліський райони)– 8 самовисуванців та 14 кандидатів за поданням партій.  У 97 ВО (міста Березань, Бровари та  Баришівський район і частина Броварського району) – 9 самовисуванців та 11 кандидатів, поданих партією. А у  98 ВО – найменше самовисуванців в окрузі – 4. Політичні партії в цьому окрузі висунули 11 кандидатів.

Серед політичних партій, які висунули своїх кандидатів у одномандатних виборчих округах Київщини, у всі 9 виборчих округів області, своїх кандидатів подали 4 політичні  сили – «Батьківщина», «Слуга народу», «Опозиційний блок» та «Опозиційна платформа – За життя». Загалом кандидатів у виборчих округах Київської області висували наступні політичні партії: «Аграрна партія», «Біла Церква разом», «Голос», «Громадсько політична платформа Надії Савченко», «Громадянська позиція», Громадянський рух «Хвиля», «Довіряй Ділам», «Європейська Солідарність», «Наша земля», Об’єднання «Самопоміч», «Партія місцевого самоврядування», «ПАТРІОТ», «Піратська партія України», Радикальна партія, «РАЗОМ СИЛА», «СВІДОМА НАЦІЯ », «Сила і Честь», «Сила Людей», "СПРАВЖНІ ДІЇ", "СТУДЕНТСЬКА ПАРТІЯ УКРАЇНИ", «УДАР» та ВО «Свобода».

У гендерному розрізі – загалом у виборчих округах Київщини серед кандидатів у депутати – 187 чоловіків та 31 жінка. Серед самовисуванців – 100 чоловіків та 12 жінок, відповідно, політичними партіями висунуто 19 жінок та 87 чоловіків. Якщо дивитися у розрізі виборчих округів, то найбільше кандидатів-жінок зареєстровано у 95 виборчому окрузі – 10. А у 98 вибочому окрузі,  серед зареєстрованих кандидатів у народні депутати, жінок немає взагалі. Разом з тим, найбільше чоловіків зареєстровано кандидатами у народні депутати у 94 ВО – 37, а найменше, 14 –  у 96 ВО.

Зазначимо, відповідно до п.1 та 2, ч. 5 ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів України», Центральна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата у депутати в разі звернення кандидата у депутати не пізніш як за дванадцять днів до дня голосування із письмовою заявою про відмову балотуватися або  відповідного звернення партії не пізніш як за дванадцять днів до дня голосування, тобто, до  8 липня 2019 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)