28 червня спостерігачка ОПОРИ на автовокзалі у Болграді (виборчий округ №142) виявила розміщення агітаційної продукції на користь кандидата в народні депутати Антона Кіссе. Крім того, політик вже після реєстрації його кандидатом, вручав подарунки виборцям під час святкових заходів.

На календарях з фотографією кандидата, які знаходяться у приміщенні автовокзалу, відсутні вихідні дані і, ймовірно, ця продукція виготовлялася не за рахунок коштів передвиборчого фонду. Крім того, відповідно до ч. 9 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів забороняється.

Спостерігачка ОПОРИ звернулася до поліції із заявою про можливі порушення законодавства, відповідальність за які передбачена відповідно до Кодексу України про адміністративні порушення за ст. 21214 - розміщення агітації у заборонених місцях, 21213 – виготовлення агітаційної продукції без вихідних даних, 21210 - порушення правил здійснення передвиборчої агітації (фінансування не з виборчого фонду).

Крім того, 28 червня спостерігачка ОПОРИ звернулася до поліції ще з трьома заявами щодо можливої наявності ознак складу правопорушення передбаченого ч. 3, ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців). Всі події стосуються того, що кандидат у народні депутати Антон Кіссе вручав подарунки під час святкових заходів на території виборчого округу №142. Так, у Тарутинському районі, в селах Перемога і Рівне під час народних гулянь політик привітав земляків зі 100-річним ювілеєм села і вручив ноутбуки для дитячих садків Перемоги і Єлизаветівки Перемогівської сільської ради. Крім того, він подарував іменні годинники директору школи Миколі Плукчі і жительці села Перемога Акулині Максимовій.

Джерело: antonkisse.com

Також Антон Кіссе взяв участь у випускних вечорах загальноосвітньої школи №2 міста Болград та Болградської гімназії імені Г.С. Раковського. Кандидат у народні депутати не лише привітав випускників, а й вручив деяким з них сувеніри.

Джерело: antonkisse.com

Джерело: antonkisse.com

«Враховуючи те, що Антон Кіссе є кандидатом у народні депутати, який зареєстрований Центральною виборчою комісією  21 червня в одномандатному виборчому окрузі № 142, у його діях, описаних вище можуть міститися ознаки непрямого підкупу виборців. Відповідно до практики Вищого адміністративного суду України, викладеній в «Узагальненнях щодо особливостей провадження у справах за адміністративними позовами з приводу оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, інших учасників виборчого процесу, пов’язаних з підкупом виборців» від 2016 року, роздача кандидатами подарунків дітям здійснюється саме «з метою спонукання їхніх батьків, які зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття і нести фінансову відповідальність за неї, голосувати за певного кандидата», а відповідно, може розглядатися як непрямий підкуп виборців», - пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)