У місті Вінниця розповсюджують газету «Українська стратегія», у якій розміщено оголошення про розіграш призів від редакції. Нижче на тій же сторінці вказано, що засновником та видавцем цієї газети є політична партія «Українська стратегія Гройсмана». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Так, на останній сторінці газети міститься оголошення «Увага, розіграш призів! Редакція газети «Українська стратегія» проводить розіграш цінних призів. Для того, щоб взяти в ньому участь, пропонуємо заповнити анкету та надіслати на адресу редакції. Серед призів: настінні годинники, сучасна побутова техніка, екскурсії до міста Києва, зустрічі з відомими людьми і ще безліч цікавих сюрпризів». 

В анкеті пропонується зазначити прізвище, ім’я, по батькові, телефон, електронну пошту (якщо є) та місце проживання. Зазначається, що заповнюючи анкету, особа надає згоду на обробку персональних даних.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, Закон України «Про вибори народних депутатів України» дозволяє партіям та кандидатам виступати засновниками друкованих засобів масової інформації та здійснювати через них передвиборну агітацію (ч.8 ст. 73). У даній ситуації відсутні достатні підстави для висновку про непрямий підкуп виборців редакцією газети політичної партії, що передбачений частиною 14 статті 74 цього ж Закону, адже для цього потрібно поєднання передвиборчої агітації (з пропозицією голосувати за кандидата або ж згадуванням його імені) із одночасним наданням матеріальних цінностей. За умови фіксації безпосереднього вручення переможцям лотереї таких цінностей, що супроводжуватиметься агітацією, будуть підстави стверджувати про непрямий підкуп. Однак при цьому варто зазначити, що редакцією не дотримано вимог ч.3 ст. 8 Закону України «Про рекламу», згідно якої реклама про проведення конкурсів, лотерей, розіграшів призів, заходів рекламного характеру тощо повинна містити інформацію про строки та місце проведення цих заходів та вказувати інформаційне джерело, з  якого можна дізнатися про умови та місце проведення цих заходів.  Як вбачається з тексту самого оголошення вказане оголошення не містить повних відомостей про такий розіграш призів.

Водночас, Громадянська мережа ОПОРА закликає суб’єктів виборчого процесу утриматися від будь-яких проявів матеріального стимулювання виборців.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)