У місцевій газеті, що вийшла друком 20 червня, голова Славутської районної державної адміністрації розповідає про здобутки спільної роботи з нардепом, якого того ж дня, 20 червня, зареєстрували кандидатом у депутати в окрузі №190, до якого належить і Славута. Наприкінці публікації очільник району висловлює сподівання на продовження співпраці з депутатом і в наступній каденції, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Матеріал «Спільна робота – запорука успіху» з’явився на шпальтах славутського тижневика «Трудівник Полісся», датованого 20 червня 2019 року. В розлогому інтерв’ю голова Славутської районної державної адміністрації Богдан Маршук перелічує, яких успіхів вдалося досягти у районі завдяки співпраці з чинним народним депутатом від округу Романом Мацолою.

Треба сказати, що в день виходу газети Центральна виборча комісія зареєструвала нардепа кандидатом у депутати у виборчому окрузі №190.

Уже на початку інтерв’ю голова РДА зазначає, що заасфальтувати окремі дороги в районі вдалося «завдяки допомозі і підтримці народного депутата Романа Мацоли», а відтак розповідає про інші «здобутки спільної роботи»: комп’ютеризацію амбулаторій району та центральної районної лікарні («Завдяки сприянню народного депутата України Романа Мацоли всі амбулаторії нашого району оснащені комп’ютерами. Також Роман Миколайович посприяв, щоб на центральну районну лікарню було виділено 1 млн гривень, що дало змогу забезпечити 140 робочих місць доступом до Інтернету»); медичні огляди мешканців району («…хочеться подякувати Роману Мацолі за організацію медичних оглядів мешканців нашого та й інших районів обласними та іншими медичними спеціалістами»); утеплення дитячих садків («…в 2017 році завдяки саме його (депутата. – Ред.) допомозі було утеплено Улашанівський, Миньковецький, Цвітоський та Крупецький дитячі садки»); встановлення дитячих майданчиків («У багатьох населених пунктах району… завдяки Роману Миколайовичу були встановлені дитячі спортивні майданчики»).

Загалом очільник району відзначає, що мешканцям Славутчини пощастило з обранцем, який «плідно працював під час цієї каденції Верховної Ради не тільки у самій ВР, де він не пропустив жодного засідання, а й бував практично у всіх населених пунктах нашого району, зустрічався з людьми, дослухався до них та робив усе від нього залежне, аби допомогти кожному».

«Сподіваюся, наша співпраця продовжиться й надалі, а робота на благо Славутського району в наступній каденції буде не менш плідною та результативною», – завершує розмову із журналісткою Богдан Маршук.

Матеріал не марковано ані як рекламу, ані як передвиборчу агітацію.

Уже не вперше під час цієї виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ фіксують ситуації, коли посадовці демонструють свої політичні уподобання. «Заради забезпечення принципу рівних умов і можливостей участі кандидатів у виборчому процесі я б радив посадовцям утримуватися від  таких активностей», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Він також вказує на іншу проблему: використання головою РДА теми залучення депутатом державних субвенцій на округ, що може бути додатковою перевагою для депутата-кандидата у боротьбі за голоси виборців на прийдешніх парламентських виборах.

У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

Партії, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, та кандидати в депутати, які зареєстровані в одномандатних виборчих округах, мають право розпочати свою передвиборну агітацію з наступного дня після прийняття Комісією рішення про реєстрацію їх кандидатами (частина 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Відповідно до частини 6 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації будь-яких форм власності, що видаються в Україні і не суперечать цьому Закону.

Нещодавно ОПОРА розповідала, як хмельницькі нардепи використовують тему залучення державних коштів на округи для самореклами.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)