Хтось на відкриття Open Space, хтось із розважальною програмою, а хтось – і сам розважатися – такими були візити кандидатів, представників політичних партій та VIP-осіб на Івано-Франківщину під час дочасної парламентської виборчої кампанії у червні.

Упродовж двох днів, з 15 до 16 червня на Прикарпатті побував голова партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко. Його супроводжувала дружина Марина Порошенко.

«Трохи більше години польоту в чудовій компанії. Прикарпаття, зустрічай! «– такий напис під селфі із літака з’явився на офіційній сторінці Петра Порошенка.

Петро Порошенко представив кандидатів, які балотуватимуться до Верховної Ради у мажоритарних округах Івано-Франківської області, та офіційно поспілкувався із виборцями. Проте, більша частина візиту лідера «Європейської солідарності» минула у неформальній обстановці.

Петро Порошенко відвідав музичний фестиваль «Underhill», який проходив у селі Підгір’я, що на Івано-Франківщині та гуцульський фестиваль «Via Carpatia», який також цими днями проходив у Верховині. До слова, гуцульський фестиваль привабив багатьох іменитих гостей.

«Музичний фестиваль «Underhill» – дуже очікувана подія для Івано-Франківська. Чув багато гарних відгуків – тепер бачу, що атмосфера навіть краща, ніж очікував», - написав Порошенко на своїй сторінці, виклавши відео, де він спілкується і фотографується з усіма охочими. Без охорони.

У Верховині Петро Порошенко вручив премію імені Станіслава Вінценза видавцю, поету та державному діячу Івану Малковичу.

«За ці 5 років ми з вами єдиною командою почали розбудовувати фундамент нашу державу, - зазначив під час виступу Петро Порошенко. – Незалежність ми відновили у 1991, а державу почали будувати 5 років тому. Здобули незалежну автокефальну єдину українську православну церкву, захистили українську пісню, українське кіно».

16 червня Петро Порошенко відвідав Храм Різдва Пресвятої Богородиці в селі Криворівня, що на Верховинщині.

На фестивалі «Via Carpatia» також були присутні народний депутат від політичної партії «Народний фронт» Микола Княжицький та голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

«Засновник «Via Carpatia» і мій добрий друг Микола Княжицький зробив величезний внесок у розробку, підготовку і проведення закону про нашу українську мову. Мій друг Андрій Парубій провів це через Верховну Раду – те, чого 28 років вони не спромоглися зробити, зробили ми з вами – наша проукраїнська, проєвропейська, потужна команда», - зазначив під час свого виступу Петро Порошенко.

«Via Carpatia досягає цілей. Віддалений гірський Верховинський район стає центром культурного життя», - написав і сам народний депутат Микола Княжицький у себе на сторінці у соціальній мережі. З його особистої сторінки у соціальній мережі зрозуміло, що Микола Княжицький був активним учасником усіх заходів фестивалю.

«Мрії збуваються! Хотів привезти мюзикл в гори? «Гуцулка Ксеня» повернулася додому», - написав народний депутат. Під його постом – кілька вдячних коментарів, але чи був нардеп спонсором мистецької події – не вказано.

 «З родиною на фестивалі #ViaCarpatia у Верховні слухаємо Тараса Чубая та гурт Плач Єремії», - Андрій Парубій свій візит на Прикарпаття більше популяризував у соцмережі twitter, проте, про це йдеться і на його офіційній сторінці у фейсбук.

«Два дні надзвичайно важливого і цікавого фестивалю #ViaCarpatia у Верховні, у рамках якого відбулася Міжнародна конференція "Коло Вінценза". Було дуже цікаво обмінятися думками і почути багатьох однодумців і сучасних інтелектуалів з України і сусідніх країн. Карпати єднають нас», - підсумував спікер Верховної Ради.

14 червня, в Коломиї  запрацював офіс європейського зразка з надання послуг у сфері реєстрації актів цивільного стану – Open Space. Його відкрив особисто міністр юстиції Павло Петренко.

«Відтепер на Міцкевича, 2 ви зможете зареєструвати народження дитини, подати документи для реєстрації шлюбу або отримати необхідний витяг з державного реєстру в комфортних, сучасних умовах. Без черг та бюрократії. Ініціатива стала можливою в тому числі завдяки роботі в Парламенті Андрій Іванчук, натхненника децентралізації та передачі повноважень та реальних коштів громаді на місця», - зазначив Павло Петренко, виклавши у соцмережі фото зі нардепом Андрієм Іванчуком, зроблене у Коломиї.

Андрій Іванчук є кандидатом у народні депутати від округу №88 (Коломия). Він балотується шляхом самовисунення. А благодійний фонд «Покуття» Андрія Іванчука є постійним спонсором різних заходів та проектів на Коломийщині.

Двічі побував на Івано-Франківщині голова Секретаріату Всеукраїнського об’єднання  «Свобода» Руслан Кошулинський. 16 червня Руслан Кошулинський відвідав панахиду у Меморіальному комплексі Дем’янів Лаз. Панахиду провели за полеглими у боротьбі за волю і незалежність України та невинно убієнними українцями.

Учасниками богослужіння, крім Руслана Кошулинського,  стали, зокрема, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та на той момент потенційна кандидатка у народні депутати від ВО «Свобода» в окрузі №83 Оксана Савчук.

Після богослужіння Руслан Кошулинський взяв участь у фестивалі добрих сусідів «Каскад ФЕСТ», який відбувся в одному із мікрорайонів Івано-Франківська.

14 червня із безкоштовним концертом в Івано-Франківську побував лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук. Він зустрівся із громадськістю та активістами у Галичі та Івано-Франківську; представив свою команду та дав безкоштовний концерт в Івано-Франківську.

Як повідомляла ОПОРА, під час пресконференції у Святослава Вакарчука поцікавилися, як він трактує безкоштовний концерт групи «Океан Ельзи», який був запланований в Івано-Франківську.

На запитання, чи пов’язаний концерт із достроковими парламентськими виборами, Вакарчук відповів: «Це вже ви як самі вирішите. Жодної прямої агітації ні зі сцени, ні символіки під час виступу групи «Океан Ельзи» не буде. Я ж вам сказав: якщо на концерті не буде жодного слова про політику і не буде жодної символіки, то чому б людям не прийти на концерт і не послухати нашу музику? Я би сказав так: це концерт об’єднання? Так. Це концерт надихання? Так. Це концерт надання людям позитивної емоції, якихось надій на краще? Так. Але жодних політичних лозунгів там не буде, про партію «Голос» тут не буде. Ну то яка тут агітація?».

За годину до концерту, який відбувся на площі перед пам’ятником Іванові Франкові, Святослав Вакарчук пропіарив франківцям свою партію та її плани у Верховній Раді. Зауважив, що пішов у політику, бо прагне змін, а основні зміни здійснюються у Верховній Раді.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)