У 201 окрузі з центром у Чернівцях зареєструвався кандидат в народні депутати Володимир Дідух-Кобзар. На сайті Центральної виборчої комісії вказано, що він є головою громадської організації «Слуга народу»

Це перший випадок у Чернівецькій області, коли кандидат реєструється у ЦВК під брендом, який асоціюють із переможцем президентських виборів 2019 року – Володимиром Зеленським, суб’єктом висування якого була політична партія «Слуга народу».

Також Володимир Дідух-Кобзар використовує бренд «Зе!» команди для реклами у соціальній мережі Facebook.

Володимир Дідух-Кобзар йде на парламентські вибори як самовисуванець. Станом на 25 червня політична партія «Слуга народу» не висунула жодного кандидата в одномандатні виборчі округи Чернівецької області.

«Воно не має ніякого відношення до політичної сили. Чому? Я противник сьогодні всіх партій, тому що морально-духовний стан наших людей – нижче плінтуса. Збрехати, вкрасти і все інше… Що стосується партії «Слуга народу», я її поважаю, я є член команди «Зе!», але я був на з’їзді і бачив їх, вони мені нагадують патрульну поліцію нашу. Хлопці експерти вони прекрасні, можливо, у свої «отрослях» вони чудотворці, але вони сьогодні досить дуже далеко від організації системи влади», – відповів Володимир Дідух-Кобзар на запитання Громадянської мережі ОПОРА про те, чи має відношення громадська організація «Слуга народу» до політичної сили.

Також ОПОРА поцікавилася у кандидата в депутати, чи не вважає цю ситуацію самовисуванець порушенням закону. «Немає ніякого порушення закону, тому що людина має право називати громадські організації, створювати так, як вона вважає за потрібне. От я , наприклад, теж себе вважаю слугою народу», – сказав Володимир Дідух-Кобзар.

Мережа ОПОРА звернулася за оперативним коментарем стосовно цієї ситуації до місцевого осередку політичної партії «Слуга народу», однак її представники відмовилися коментувати цей випадок.

Нагадаємо, що раніше представники партії «Слуга народу» заявляли про те, що звернуться до управління Національної поліції через реєстрацію кандидатів-клонів.

«Використання брендів популярних політичних сил для власної реклами не є новою практикою серед політиків, оскільки ми і в попередні виборчі кампанії фіксували випадки, коли люди, яких з тих чи інших причин не висунули певні партії, використовували символіку, кольори та лозунги цієї партії, щоб кандидата все ж асоціювали з цією політичною силою. Така практика є спробою введення виборців в оману, і політичні сили, чиї бренди використовують без їхньої згоди, повинні звертатися до суду», – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)