22 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували в Івано-Франківську агітацію за кандидатку від ВО «Свобода» Оксану Савчук у міському тролейбусі. Про ймовірне порушення повідомили поліцію.

Оксана Савчук працює секретаркою Івано-Франківської міської ради і є висуванкою у народні депутати від політичної партії ВО «Свобода» в окрузі №83 (Івано-Франківськ). 18 червня ЦВК зареєструвала Оксану Савчук кандидаткою у народні депутати.

Як повідомляють спостерігачі, у міському тролейбусі з номерним знаком №186 (КП «Електроавтотранс»),  який рухається за маршрутом №6 «Автостанція 2 – Європейська площа», пасажирам показували відеоролик з агітацією за Оксану Савчук. На моніторі транслювали картинку із написом «До Верховної Ради України. Савчук Оксана. Команда Марцінківа. Вибори 21 липня» та логотипом ВО «Свобода». (Руслан Марцінків – міський голова Івано-Франківська – Авт.)

Як зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА, розміщення таких матеріалів у транспорті загального користування  може суперечити ч. 9 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка забороняє розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування.

«Крім того, розміщення агітації у комунальному транспорті може мати ознаки порушення статті 212-10 «Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму» Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка встановлює обмеження на проведення передвиборної агітації   в місцях, що заборонені законом», - координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА.

Спостерігачі ОПОРИ того ж дня звернулись до поліції з проханням перевірити цей факт.

Оксана Савчук розповіла ОПОРІ, що агітація у комунальному транспорті – це для неї сюрприз. Кандидатка каже, що зробить запит у «Еклектроавтотранс», адже вона не має відношення до розміщення цього ролика.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)