Спостерігачі ОПОРИ виявили на вулицях Києва сітілайти з портретами лідерів “Опозиційного блоку”, де відповідальною за друк вказана однойменна організація. Громадські ініціативи інших політичних сил проводили заходи, що популяризуть партії чи кандидатів. 
Так, у Києві на вулицях Саксаганського і Пушкіна виявлено сітілайти із портретами Євгена Мураєва, Вадима Новінського, Олександра Вілкула. На плакаті є назва партії, галочка у квадраті та гасло “Разом до перемоги!”.  З усіх вихідних даних вказано лише відповідальних за друк — це громадська організація “Опозиційний блок”.

Фото Громадянської мережі ОПОРА
У частині 3 статті 68 закону “Про вибори народних депутатів” окреслено, що вважається політичною рекламою: 
“Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою”.
Така політична реклама має фінансуватися виключно коштом виборчого фонду, який учасники виборчих перегонів відкривають після реєстрації у Центральній виборчій комісії. На ній обов'язквово вказуються дані про тираж, замовника, виконавця і відповідального за випуск. Але у випадку з сітілайтом “Опозиційного блоку” відповідальною за друк вказана громадська організація, тож ця поліграфія містить ознаки порушення обох норм виборчого законодавства.   
Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до політичної сили. Електронна адреса, вказана на сайті партії, не працює. 

Скрінкопія повідомлення у відповідь на лист на електронну адресу “Опозиційного блоку”
Телефон київського осередку чи центрального штабу “Опозиційний блок” в розділі “Контакти” не розмістив. На офіційній сторінці партії у мережі Facebook спостерігача ОПОРИ просто перескерували на сайт і від подальшого спілкування утримались.  

Скрінкопія розмови з адміністратором регіональної фейсбук-сторінки партії
Тому довелося скористатися формою зворотнього зв'язку на інтернет-сторінці партії і залишити запит  у такий спосіб.  
Окрім “Опозиційного блоку”, громадські ініціативи залучають й інші політики. Зазвичай ці ініціативи співзвучні з назвами партій або тісно пов'язані з ними.  І теж проводять заходи та друкують поліграфію, наполягаючи на тому, що безпосередньо не є суб'єктами виборчого процесу. 
У теперішній передвиборчий період активісти організації «Сокіл» проводять акції, які популяризують кандидатів-мажоритарників від ВО “ Свобода” і, відповідно, саму партію.  У Вікіпедії вказано, що головним партнером ВГО "Сокіл" виступила ВО "Свобода".  
Нагадаємо, у 2015 році  у Вінниці з нагоди Дня міста відбувалося молодіжне спортивне змагання за сприяння  громадської організації "Батьківщини молодої". 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.
 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер
(#вибори; #opora; #опора)