У червні 2019 року окремі чинні народні депутати-мажоритарники, які представляють Волинську область у парламенті і станом на 23 червня 2019 року є зареєстрованими кандидатами, активніше почали використовувати тему субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій для «самопіару». Представники ОПОРИ знайшли десятки таких фактів у ЗМІ, на офіційних сайтах нардепів та на їхніх сторінках у мережі Facebook.

Громадянська мережа ОПОРА в результаті моніторингу офіційних сайтів волинських народних депутатів, офіційних сторінок у мережі Facebook та місцевих ЗМІ (друковані та онлайн-видання) за період від 1 до 23 червня 2019 р. виявила 28 матеріалів та публікацій, в яких йшлося про те, що «з ініціативи» чи «за сприяння» парламентарів в округи надходили кошти з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій. Ці матеріали стосувалися чинних народних депутатів Ігоря Гузя, Степана Івахіва, Ігоря Лапіна та Ірини Констанкевич.

Нагадаємо, що згідно з постановою №1033 від 17 червня 2019 року ЦВК зареєструвала кандидатом-самовисуванцем в ОВО №19 Ігоря Гузя, а відповідно до постанови №1116 від 21 червня 2019 року було зареєстровано кандидатами Степана Івахіва та Ірину Констанкевич у виборчих округах №21 та №23 відповідно. Разом з тим, чинний нардеп Ігор Лапін, який обирався у окрузі №22, станом на 23 червня не є зареєстрованим кандидатом у народні депутати.

Одномандатний виборчий округ №19

За період з 1 по 23 червня 2019 року у виборчому окрузі №19 було виявлено 20 фактів «самопіару» на субвенціях з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій з боку чинного народного депутата і зареєстрованого кандидата у нардепи Ігоря Гузя.

Зокрема, 1 червня 2019 року на офіційній сторінці народного депутата Ігоря Гузя у Facebook з’явилося відео про відкриття дошкільного навчального закладу у с. Заставне Іваничівського району. На відео нардеп наголошує, що кошти на добудову закладу йому вдалось «залучити» з державного бюджету.

3 червня 2019 року на сторінці нардепа у Facebook, а також на сайті інтернет-видання «Кордон» з’явився матеріал про відкриття дитячого майданчика у с. Чорноплеси Любомльського району. У публікації йдеться, що за ініціативи Ігоря Гузя «з державного бюджету було виділено 50 тисяч гривень для дитячого майданчика, який вирішили встановити неподалік колишньої школи».

Цього ж дня в інтернет-виданні «Буг» та 4 червня 2019 року на сторінці нардепа у Facebook було виявлено публікацію про відкриття дитячого майданчика у с. Заставне Іваничівського району. У матеріалі наводиться цитата старости Заставненського старостинського округу Ольги Райко, в якій йдеться також, що нардеп залучив кошти в сумі 700 тисяч гривень з державного бюджету для кошти на реконструкцію місцевої школи.

5 червня на сторінці Ігоря Гузя у Facebook було опубліковано допис із рубрики «Люди про Ігоря Гузя». У дописі Павлівський сільський голова ОТГ Андрій Сапожник розповідає про успіхи нардепа щодо розвитку Павлівської громади.

«За його поданням коштом держбюджету реалізовують багато інфраструктурних проектів, у тому числі для потреб молоді. Наприклад, майже в кожному селі Павлівської громади облаштували дитячо-спортивні майданчики, відремонтували багато об’єктів, де протікав дах. У частині з них замінили старі вікна та двері на енергоощадні», - Андрій Сапожник.

7 червня 2019 року на офіційній сторінці нардепа у Facebook опублікували ще один допис із рубрики «Люди про Ігоря Гузя». Цього разу про кошти з державного бюджету «за сприяння» Ігоря Гузя розповідає завідувачка закладу дошкільної освіти «Лелеченя» села Жашковичі Павлівської ОТГ Ганна Парфенюк.

«Завдяки сприянню Ігоря Гузя наш садочок оновився і зсередини, і зовні. Насамперед закупили дитячі та офісні меблі у всі кімнати установи. Придбали чотири розвивальні тематичні куточки, де діти радо опановують ази різних професій. Це така краса для них. За кошти держбюджету придбали і дитячий майданчик зі спеціальними ігровими спорудами...», - йдеться у дописі. 

Черговий допис на сторінці парламентаря у Facebook щодо «залучення» з державного бюджету коштів на соціально-економічний розвиток території з’явився 9 червня 2019 року.

У дописі директор вищого комунального навчального закладу «Володимир-Волинський педагогічний коледж ім. А. Ю. Кримського» Микола Савельєв зазначає: «… Раніше наш плац для урочистих подій був у край жахливому стані. Соромилися перед батьками, учнями. У депутата на це була швидка реакція, кошти виділили й виклали бруківкою весь плац.Впровадили нову українську школу й постала проблема, що треба готувати випускників до роботи в інших умовах. Почали створювати лабораторію, куди знадобилася мультимедійна техніка. І ми її закупили за сприяння Ігоря Гузя. Також встановлений за кошти держбюджету тренажерний майданчик. Зміни у співпраці з парламентарем величезні».

Цього ж дня на сторінці Ігоря Гузя у Facebook з’явилась і цитата завідувачки закладу дошкільної освіти «Калинонька» смт Іваничі Лідія Смаль: «Народний депутат Ігор Гузь – людина з великої букви. Скільки разів я до нього зверталася – жодного разу не відмовив. І на купівлю меблів у дитcадок державні кошти надходили, і на пральні машини, і на надвірне обладнання. Завжди відгукується на прохання. Увесь наш колектив стоїть горою за депутата!». Допис також стосувався рубрики «Люди про Ігоря Гузя».

12 червня у рубриці «Люди про Ігоря Гузя» на офіційній сторінці нардепа у Facebook з’явився допис з цитатою керівника народного аматорського камерного оркестру «Елегія» (м. Нововолинськ) Миколи Романчука: «Попередніх нардепів я на власні очі не бачив. До нас приходив Ігор Гузь зі своїми помічниками. Запитували в нас про потреби. Він залучив державні гроші для купівлі інструментів для камерного оркестру. Співпрацею ми задоволені, бо нас чують і нам допомагають».

В інтернет-виданні «Буг» 13 червня 2019 року з’явилась публікація «На добудову нового сміттєзвалища у Володимирі-Волинському потрібно 6 мільйонів гривень». На перший етап робіт виділили 5,4 мільйони гривень. З них 5-ть мільйонів – це кошти державного бюджету, які надійшли «за сприяння» народного депутата Ігоря Гузя, а 413 тисяч – кошти місцевого бюджету.

14 червня в інтернет-виданні «Буг» було опубліковано матеріал «Завезли бруківку та прокладають кабелі – у Володимирі-Волинському продовжили роботи на Риловиці». У публікації йдеться про те, що для благоустрою острова на річці Риловиця 1 мільйон гривень надійшло з державного бюджету «за сприяння» Ігоря Гузя.

17 червня на сторінці Ігоря Гузя у Facebook з’явився допис про новий дитячий майданчик у с. Забужжя Рівненської ОТГ на Любомльщині. У публікації йдеться, що «платформу для дозвілля діток встановили за пропозицією народного депутата Ігоря Гузя коштом державної субвенції. Вартість – майже 80 тисяч гривень».

У цей же день на сторінці парламентаря у Facebook було опубліковано матеріал за результатами святкування Дня Головненської селищної ОТГ. У публікації наголошується, що громада отримала з державного бюджету 3,2 мільйона гривень за сприяння Ігоря Гузя.

17 червня також в одномандатному виборчому окрузі №19 відбувалось святкування Дня міста Любомль. За результатами святкування на сторінці Ігоря Гузя, який взяв участь у заході, у Facebook з’явився допис про те, що «за час роботи Ігоря Гузя у парламенті для потреб міста Любомль із державного бюджету залучили 3,7 мільйона гривень, а в цілому для ОТГ Любомльщини – 7,5 млн. грн; серед найбільш масштабних проектів – реконструкція центральної площі, капітальний ремонт даху ЦРЛ, спорудження у місті спорткомлексу тощо».

18 червня в інтернет-виданні «Кордон» та на офіційній сторінці нардепа Ігоря Гузя у Facebook з’явилися публікації про відзначення Дня села Штунь. У матеріалах наголошувалося, що «у Штунський старостинський округ нардеп з державного бюджету залучив понад півмільйона гривень».

На сторінці народного депутата  у Facebook 19 червня з’явився черговий допис із рубрики «Люди про Ігоря Гузя». Староста Морозовичівського старостинського округу Поромівської ОТГ Микола Тюхта зазначив: «Співпраця у нас з нардепом плідна. Я розумію, що він не може усім відразу допомогти. Під час зустрічей завжди спілкуємося, листуємося смс-ками, і наші бачення співпадають. Два майданчики за кошти з державного бюджету за його підтримки встановили у Волиці-Морозовицькій і Морозовичах, закупили комп’ютерну техніку в бібліотеку та школу села Морозовичі».

Цього ж дня Ігор Гузь побував на святкуваннях у с. Зачернеччя Любомльського району. На його сторінці у Facebook з’явився допис про те, що нардепу вдалось зробити в цій громаді за кошти з державного бюджету.

«… розповів про зроблене за кошти державного бюджету. Це – понад мільйон гривень для розвитку сільради, за які провели реконструкцію системи опалення в місцевій школі, замінили старий дах в будинку культури, і встановили дитячий майданчик для дітей в Біличах», - йдеться у дописі.

20 червня допис у рубриці «Люди про Ігоря Гузя» на його сторінці у Facebook стосувався досягнень парламентаря у медичній сфері.

«Ігор Гузь – єдиний депутат, який за десятки років вкладав кошти на оснащення ФАПів і амбулаторій: купувалося обладнання, холодильники, багато іншого. Практично, за його сприяння за державні кошти у кожен медзаклад був зроблений внесок», - зазначила головний лікар КП «Володимир-Волинський центр первинної медичної допомоги» Катерина Чубок.

21 червня на сторінці Ігоря Гузя у Facebook з’явився допис про його візит на швейну фабрику у Нововолинську. У дописі також згадується, що команда Ігоря Гузя залучила з державного бюджету понад 14 мільйонів гривень на розвиток шахтарського міста.

22 червня на сторінці народного депутата Ігоря Гузя у Facebook з’явився ще один допис із рубрики «Люди про Ігоря Гузя». Зокрема, було опубліковано цитату голови Литовезької ОТГ Івана Іванчука.

«Співпраця з народним депутатом дала нам багато позитиву. Дякуючи зусиллям Ігоря Гузя, ми залучили кошти для розвитку громади. Оновили дах молодіжного центру, який зараз робимо згідно з проектом у Кречеві. Левову частину коштів ми отримали і для реконструкції ЗОШ І-ІІІ ступенів села Заставне під дитячий садок. А дитячі майданчики або вуличні тренажери – тепер у всіх селах громади. Також за підтримки депутата отримали 200 тисяч гривень із держбюджету на продовження робіт з реконструкції старого приміщення школи під ЦНАП», - Іван Іванчук.

Разом з тим, 4 червня на сторінці нардепа у Facebook було опубліковано допис про те, що «за майже 5 років роботи у Верховній Раді Ігорю Гузю разом із командою вдалося залучити 110 мільйонів державних та приватних коштів на ремонт різних об'єктів, оновлення інфраструктури, проведення фестивалів, підтримку громадської активності та інші проекти для розвитку Прибужжя».

 

Одномандатний виборчий округ №21

У виборчому окрузі №21 за звітний період було виявлено лише два випадки використання програми соціально-економічного розвитку територій з боку потенційного кандидата. Йдеться про чинного нардепа Степана Івахіва та його «самопіар» на темі коштів з дербюджету.

Так, 12 червня в місцевому інтернет-виданні «ВолиньPost» з’явилась публікація про те, що у с. Пісочному та м. Ковель відкрили два нові дитячі майданчики. Ігрові майданчики для дітей придбали за кошти субвенції з Державного бюджету, які надійшли в район за поданням народного депутата України Степана Івахіва. Вартість кожного з таких об'єктів – 89 тисяч гривень.

Раніше, 4 червня, на офіційних сайтах Шацької, Горохівської та Старовижівської районних державних адміністрацій з’явились однакові публікації під назвою «Впевнені кроки до мрії: Ковельське МТМО прагне стати відомим брендом в Україні й світі». У матеріалі наголошується, що «за сприяння» народного депутата України Степана Івахіва в лікарні здійснили ремонт покрівлі інфекційно-неврологічного корпусу. Обійшлося це в 1,3 мільйона гривень субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій.

Разом з тим, на офіційному сайті Ковельської міської ради з’явилась схожа публікація під назвою «Народний депутат України Степан Івахів: вірю Ковельській лікарні, довіряю її спеціалістам». У ній також йдеться про те, що «за сприяння» народного депутата України Степана Івахіва на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку з державного бюджету було виділено кошти для Ковельського МТМО на капітальний ремонт покрівлі інфекційно-неврологічного корпусу ЦРЛ.

 

Одномандатний виборчий округ №22

В одномандатному виборчому окрузі № 22 було виявлено лише один факт «піару» на виділених із державного бюджету коштах з боку чинного нардепа Ігоря Лапіна.

Так, 7 червня 2019 року у інтернет-виданні «Волинське агентство розслідувань» з’явилась публікація про те, що на звернення ГУНП у Волинській області до народного депутата  Ігоря Лапіна («Народний фронт», ОВО №22) щодо сприяння ремонту приміщень опорних пунктів, які знаходяться в Луцьку, згідно з розпорядженням КМУ від 5 червня 2019 року №365-р, виділено 401 тисяча 811 гривень.

У публікації йдеться, що для  капітального ремонту приміщень поліцейської станції №1 Луцького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області на проспекті Відродження виділено 199 тис. грн; для капітального ремонту приміщень поліцейської станції №1 Луцького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області на проспекті Відродження – 202 тис. 811 грн. Також у публікації згадується, що 1 млн 200 тис. грн на програму «Безпечне місто» уряд «за наполяганням» народного депутата Ігоря Лапіна виділив минулого року.

 

Одномандатний виборчий округ №23

За період з 1 по 23 червня 2019 р. у виборчому окрузі №23 було виявлено п’ять випадків «піару» на темі субвенції з державного бюджету народного депутат і уже зареєстрованого кандидата у нардепи Ірини Констанкевич.

Так, 13 червня 2019 року на офіційному сайті народного депутата Ірини Констанкевич («Українське об’єднання патріотів – УКРОП», ОВО №23) було опубліковано інформацію, що у селі Добре Камінь-Каширського району відкрився новенький дитячий садочок. Це стало можливим завдяки спільній роботі народного депутата Ірини Констанкевич, голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці разом з депутатським корпусом та громадою на чолі з її головою Миколою Давидюком. На реконструкцію цього закладу нардеп «направила» 700 тис. грн із державного бюджету, ще 300 тис. грн виділила обласна рада.

20 червня 2019 року на цьому ж сайті з’явилась публікація про робочий візит народного депутат Ірини Констанкевич в Ківерцівський район Волинської області. Під час зустрічі нардепа з громадою Тростянецької ОТГ наголошувалось, що за підтримки Ірини Констанкевич на ремонт місцевого Будинку культури було залучено більше 800 тис. грн.

22 червня 2019 року на сайті народного депутата Ірини Констанкевич з’явилась публікація «З людьми і для людей. Чому у Колках підтримують Ірину Констанкевич». У матеріалі йшлося про зустріч народного депутата з місцевою громадою, під час якої наголошувалося, що за ініціативи нардепа тут було втілено в життя ряд важливих ініціатив, зокрема, майже 150 тисяч гривень коштів соцеконому було направлено на потреби Колківської лікарні.  За ці кошти вдалося придбати сучасний аналізатор крові та обладнання для огляду та лікування вагітних.

У цьому ж матеріалі нижче наголошується на ще одному факті «залучення» нардепом коштів з державного бюджету на інші потреби. Зокрема, зазначається, що «110 тисяч гривень коштів соцеконому залучено нардепом на придбання меблів в загальноосвітні заклади Колківської селищної ради».

Крім того, 12 та 18 червня на офіційній сторінці народного депутата Ірини Констанкевич у Facebook було опубліковано схожі публікації про те, що за ініціативи нардепа понад 50 млн грн державних коштів було залучено на соціально-економічний розвиток громад 23 округу упродовж трьох років її депутатської діяльності.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)