24 червня кандидати у народні депутати по виборчому округу №141 (центр – м. Татарбунари) Віталій Барвіненко і Трифон Антов взяли участь у нараді директорів шкіл Татарбунарського району про підсумки навчального року. При цьому обидва кандидати привітали педагогів з днем народження, а один з них подарував техніку.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, нарада відбулася у районному відділі освіти за участю як кандидатів, так і голів районної держадміністрації і райради. Втім, обох політиків представили не як кандидатів, а як чинних народного депутата (Віталія Барвіненка) і депутата обласної ради (Трифона Антова).

У вступному слові голова районної державної адміністрації Руслан Пітак звернувся до Віталія Барвіненка:

«У нас на сьогодні в 5-6 селах району є мережі передвиборчі, де роздають по дві тисячі гривень. Тисячу гривень уже дають зараз, тисячу гривень обіцяють після голосування. І є у мене вже номери телефонів людей, які цим займаються. Віталію Дмитровичу, Ви як народний депутат, я впевнений, більш ніж зацікавлені у тому, щоб вибори пройшли чесно. Я би хотів, щоб Ви дали ремарку, як мені правильно з цим боротися, як на це повпливати. Бо є номери телефонів, я говорив з поліцією, поліція каже, що потрібні конкретні факти. Я думаю, що ми з Вами в цілому, вдвох, зацікавлені, щоб вибори пройшли чесно. Я проти цих підкупів, та й на останніх виборах ми показали, що гречка, гроші вже нічого не дають, дає сьогодні конкретна особистість. І я за те, щоб вибори були чесними, щоб переміг найбільш достойний кандидат. Віталію Дмитровичу, я дуже Вас прошу як народного депутата повпливати на цей процес, я думаю, що у Вас є всі можливості і всі важелі», - сказав він.

На це народний депутат порекомендував голові РДА писати заяву у поліцію, якщо він володіє фактами порушень законодавства.

Потім Віталій Барвіненко і Трифон Антов привітали двох педагогів з днем народження та вручили їм букети, а Віталій Барвіненко вручив телевізор для методичного кабінету районного відділу освіти, зауваживши, що він був куплений ще до початку передвиборчої кампанії і тому не є підкупом. Також у коментарі ОПОРІ кандидат наголосив, що телевізор придбаний за рахунок його благодійного фонду.

Крім того, у виступі директор Струмківської школи подякувала Віталію Барвіненку за «піклування» і Трифону Антову, «щоб не образився».

Завідувачка методичного кабінету розповіла в коментарі ЗМІ, що у неї «з Віталієм Дмитровичем була домовленість, що до 75-річчя методичної служби України він нам подарує новий смарт-телевізор».

«Відповідно до частини 6 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів», передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється. Також частиною 14 статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. Попри те, що кандидати у народні депутати не були представлені на цьому заході саме як кандидати, їх присутність на педагогічній нараді навряд чи була зумовлена професійною необхідністю, так само як і публічне вручення подарунку. Все це може розцінюватися виборцями саме як агітація, адже навіть у коментарі для ЗМІ педагоги дякували за подарунок саме політику, а не благодійному фонду. Це може розцінено як спроба кандидатів уникнути відповідальності», - вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)