У Житомирі кандидат в народні депутати України за списком партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода» Максим Вілівчук «посприяв» у придбанні та встановленні медичного обладнання в консультативно-діагностичну поліклініку «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського». Також за ініціативи кандидата було відремонтовано кабінети для прийому маломобільних груп населення. Максим Вілівчук є заступник голови Житомирської обласної ради.

Інформація про це 21 червня розміщена на сайті партії ВО «Свобода» під заголовком: «За сприяння депутатів-свободівців в обласній лікарні встановлено цифровий апарат для раннього діагностування меланоми».

«За сприяння депутатів обласної ради від ВО «Свобода» Максима Вілівчука та Віктора Янчука в консультативно-діагностичну поліклініку КУ «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» було придбано цифровий дерматоскоп та відремонтовано кабінети для прийому маломобільних груп населення. “ В Україні за останні роки значно зросла кількість пацієнтів з онкологічними хворобами, зокрема із шкірними новоутворенями. Лікарі відзначають ефективність лікування цієї форми захворювання саме методикою дерматоскопії. Це дослідження дозволяє досить точно визначити характер родимок і плям на шкірі,  сама процедура абсолютно безболісна. Тому за мого сприяння та сприяння Віктора Янчука було придбано апарат, що допомагає виявити проблему на ранньому етапі і тримати під контролем усі зміни. Тішить, що є порозуміння між керівництвом лікарні та депутатським корпусом, що дозволяє цим ініціативам реалізовуватись, а громадянам отримувати якісні медичні послуги», – говорить Максим Вілівчук», – йдеться у повідомленні на сайті партії.

Така ж новина 20 червня опублікована на сайті Житомирської обласної ради тільки під заголовком: «В обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського встановлено цифровий апарат для раннього діагностування меланоми». У першому абзаці матеріалу зазначено: «За сприяння заступника голови обласної ради Максима Вілівчука та депутата обласної ради Віктора Янчука в консультативно-діагностичну поліклініку КУ «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» було придбано цифровий дерматоскоп та відремонтовано кабінети для прийому маломобільних груп населення».

19 червня Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку політичної партії ВО «Свобода», у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. У списку партії під №105 – Максим Вілівчук.

У коментарі ОПОРІ Максим Вілівчук розповів, що обладнання було придбане за депутатські кошти. «Було придбане за депутатські кошти, які виділяються на виконання повноважень. До нас звернулися представники лікарні з необхідністю придбати дане обладнання, яке потрібне для проведення якісного обстеження. Я це робив як депутат. Це було ще до того, як був список кандидатів зареєстрований. Це обладнання встановлювали, ще, здається, на початку року. Нас запросили, показали, як воно працює, скільки людей було обстежено. На даному обладнанні було вже обстежено близько 500 пацієнтів», – зазначив Максим Вілівчук.  

У коментарі ОПОРІ головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Богдан Леськів 24 червня розповів: «Це обладнання було встановлено місяців 3-4 тому. А нещодавно вони приходили, щоб подивитися, перевірити, що це обладнання працює. Ми до них зверталися з проханням виділити кошти, безпосередньо до депутатів. Вони кошти виділили, ми потім провели відповідні тендерні закупівлі, згідно процедури, закупили, запустили і вони вирішили прийти перевірити, а чи це обладнання і цей кабінет для прийому важкохворих функціонує. Прийшли, перевірили, залишились задоволеними».

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:  «Благодійність» стає певним трендом парламентських виборів в України. Значна частина кандидатів у Житомирській області  фактично на «благодійності» будують основу своєї програми. Окремо варто відзначити, коли партійці або ж чиновники місцевих органів влади «приписують» у свої заслуги те, що було зроблено за кошти бюджету. Ця практика не сприяє ані виборчому процесу, ані рівним умовам всіх кандидатів на старті кампанії». 

Відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Згідно з частиною 2 статті 70 передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

 
(#вибори; #opora; #опора)
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.