У червні в Одеській області щонайменше четверо кандидатів у народні депутати по одномандатним виборчим округам провели для виборців безкоштовні концерти. Щоправда, на той момент жоден з них ще не був зареєстрований Центральною виборчою комісією.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, 28 травня в місті Южне відбувся концерт співачки Світлани Тарабарової до Дня хіміка, який організував на той момент потенційний кандидат Олександр Пресман (зареєстрований 14 червня).

2 червня у Білгороді-Дністровському відбувся концерт народної артистки України Наталії Могілевської, організований благодійним фондом Віталія Барвіненка (зареєстрований 14 червня), який також виступав зі сцени з привітаннями.

9 червня в Одесі на Потьомкінських сходах відбувся концерт Ірини Білик, Макса Барських та Валентина Куби (виконавця одеських пісень), організований партією «Довіряй ділам» (виборчий список партії «Опозиційна платформа – За життя», до якого увійшли представники партії «Довіряй ділам», зареєстровано 15 червня).

16 червня в Одесі у Міському саду на концерті, присвяченому висуванню кандидатом у депутати Сергія Ківалова, виступала співачка Наталія Валевська (кандидат зареєстрований 20 червня).

Нагадаємо, що раніше ЦВК звернулася до політичних партій, та осіб, які балотуватимуться кандидатами в депутати, з приводу дотримання вимог щодо передвиборної агітації  та повідомила, що ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

«Відповідно до частини 6 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів», передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється. Водночас, оскільки всі згадані концерти відбулися до реєстрації політиків кандидатами та до реєстрації партійного виборчого списку, простежити прозорість та джерела фінансування цих заходів неможливо, що не сприяє відкритості і публічності передвиборчих кампаній цих політичних діячів», - вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)