У період передвиборчої кампанії впродовж червня в Одеській області благодійні фонди або громадські організації, що здійснюють благодійну діяльність, працювали на користь щонайменше дев’яти кандидатів або потенційних кандидатів у народні депутати. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, здебільшого через діяльність таких організацій відбувається проведення масових заходів, концертів та спортивних змагань, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, закупівля та поширення товарів для закладів та установ.

Так, благодійний фонд «Милосердя» народного депутата і кандидата Геннадія Чекіти (одномандатний виборчий округ №134 (Малиновський район м. Одеси)) організовував 8 червня ярмарок «Доступні продукти».

Благодійний фонд «Теплі Серця» використовується в діяльності потенційного кандидата Володимира Осіпова (округ №138). Через нього організовуються спортивні змагання, святкові концерти, а також надаються подарунки спортивним командам та навчальним закладам. Наприклад, 28 травня за рахунок БФ «Теплі серця» в селі Куяльник Подільського району було організовано спортивні змагання для дітей. Володимир Осіпов подарував командам м’ячі та спортивні форми.

Крім того, напередодні Дня захисту дітей Володимир Осіпов як голова благодійного фонду зі своїми помічниками об’їхав не менш як п’ять навчальних закладів Кодимського району та подарував дітям м’ячі, тенісні ракетки, книжки, іграшки та пакети з солодощами.

Займається «благодійністю» і кандидат у народні депутати та чинний нардеп по 139 округу (центр – м. Роздільна) Олександр Пресман, який керує благодійним фондом О. Пресмана «Творю Добро». Логотип фонду прикрашає сцену під час урочистих подій в окрузі, а для дітей, які живуть на території виборчого округу, фонд періодично влаштовує різноманітні екскурсійні поїздки під загальною назвою «Канікули з Пресманом». Наприклад, як повідомляє сайт народного депутата, 30 дітей із селища Захарівка побували в одеському дельфінарії за допомогою благодійного фонду Олександра Пресмана «Творю добро»:

Джерело фото: http://presman.com.ua/

У цьому ж окрузі працює ще один благодійний фонд «Сильніші разом» проводить заходи на користь потенційного кандидата в нардепи і чинного депутата Одеської обласної ради Віталія Саутьонкова. За рахунок фонду встановлюються дитячі майданчики, закуповується техніка для навчальних закладів та роздаються товари виборцям, наприклад, окуляри: 

Фонд чинного депутата Одеської міської ради та ймовірного кандидата в нардепи Юрія Крука «Наш Чорноморськ» здійснює діяльність на його користь в окрузі № 140 (центр – м. Біляївка). Наприклад, 16 червня проводилися спортивні дитячі змагання в місті Чорноморську за підтримки цього фонду, а спортсмени отримали у подарунок футболки:

В окрузі №141 (центр – м. Татарбунари) працює благодійний фонд чинного народного депутата і кандидата Віталія Барвіненка. Так, 27 травня за сприяння благодійного фонду Барвіненка для учнів п’ятих класів Татарбунарської школи-гімназії була організована поїздка до Акерманської фортеці, а також влаштовано концерт за участю співачки Наталі Могилевської для дорослих:

Джерело фото: od-news.com

У цьому ж окрузі функціонує благодійний фонд міського голови Білгорода-Дністровського і кандидатки і народну депутати Алли Гінак «Відродження», Від імені фонду до Дня захисту дітей політикиня поширювала подарунки для дітей, а також продукти харчування для батьків.

В окрузі №143 (центр – м. Ізмаїл) працює благодійний фонд «Придунав’є», засновником якого є батько чинного народного депутата від цього округу Олександра Урбанського і кандидата у нардепи, його рідного брата Анатолія Урбанського. У червні фонд організував пригощання солодощами для дітей, які живуть в місті Ізмаїл, а також святковий салют для випускників школи села Саф’яни Ізмаїльського району.

Джерело фото: pridunavie.od.ua

«Роздача подарунків, організація концертів чи спортивних змагань з наданням призів і подарунків тощо може свідчити про намагання потенційних та чинних кандидатів у такий спосіб схилити виборця на свою сторону. Водночас з моменту офіційної реєстрації кандидатів так «благодійна» діяльність може мати ознаки непрямого підкупу виборців. Відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. А відповідно до частини 14 статті 74 Закону, забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців», - говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)