Завод кандидата у народні депутати по 161 округу (м. Ромни, Сумська обл.), самовисуванця Анатолія Кобзаренка організовує у всіх районних центрах в межах округу розважальні та спортивні заходи з ознаками політичної агітації.

Зокрема, 25-26 травня «Завод Кобзаренка» організував змагання з мотокросу в с. Піски Роменського району. На заході також виступили відомі українські гурти «Made in Ukraine»,  «ТІК» та відбулося кулінарне шоу від Grill Band. Анатолій Кобзаренко проанонсував захід на своїй сторінці, вказавши, що сам запросив музичні гурти та кулінарну групу.    

    

Захід, який у Facebook проанонсований як «Троїця. Концерт гурту СТЕП» та відбувся 16 червня у районному центрі в межах округу 161 – м. Липова Долина – в анонсі організаторами зазначені «Завод Кобзаренка» та Анатолій Кобзаренко.     

Також на 29 червня анонсовано день міста Бурині із виступами Анатолія Гнатюка та гурту «Made in Ukraine» за сприяння «Заводу Кобзаренка». В анонсі події «Святкові вихідні від Заводу Кобзаренка» на день м. Буринь 29 червня у Facebook організаторами також вказані «Завод Кобзаренка» та Анатолій Кобзаренко. 

    

На наступний день, 30 червня, у с. Піски Роменського району анонсовано «День Молоді» –«Трейл «Бабак на Сулі» на кубок «Заводу Кобзаренка». Організатори заявили, що учасником забігу, який відбудеться у рамках заходу, стане і сам кандидат Анатолій Кобзаренко.

 Крім того, «Завод Кобзаренка» анонсував концерт співачки Злати Огнєвич, який має відбутись 6 липня в районному центрі в межах округу 161 у м. Недригайлів  з нагоди свята Івана Купала.  Як зазначено в анонсі – це «подарунок від «Заводу Кобзаренка».

Відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновником, кінцевим бенефіціарним власником та керівником ТОВ «Завод Кобзаренка» (ЄДРПОУ: 19344937) є Кобзаренко Анатолій Дмитрович одноосібно.

Зазначимо, що Кобзаренко зареєстрований кандидатом у депутати 7 червня.   

Сам кандидат Анатолій Кобзаренко у коментарі ОПОРІ сказав наступне: «Це «Завод Кобзаренка»,  а не я особисто,  дарує концерт жителям Бурині,  Липової Долини з нагоди дня їх селищ. Водночас такі заходи знайомлять з продукцією заводу, з метою залучення нових працівників та розширення ринків збуту.  Це фінансується не з мого виборчого фонду. Жодної політичної агітації не планую».

Нагадуємо, що раніше ЦВК звернулася до політичних партій, які висуватимуть кандидатів, та осіб, які балотуватимуться кандидатами в депутати з приводу дотримання вимог щодо передвиборної агітації  та повідомила, що ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Також згідно з п.2. ч.2 ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів України» в разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту надання під час виборчого процесу виборцям, закладам, установам, організаціям або членам виборчих комісій грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), робіт, послуг, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу) організацією, засновником, власником або членом керівного органу якої є кандидат у депутати, партія, яка висунула кандидатів у депутати, або посадова особа цієї партії ЦВК може оголосити попередження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.