У Луцьку 20 червня перед зустріччю з лідером партії «Голос» Святославом Вакарчуком у рамках всеукраїнського «Туру змін», та концертом гурту «Океан Ельзи» волонтери роздавали агітматеріали без вихідних даних. Під час зустрічі та перед початком концерту Святослав Вакарчук розповідав, чому балотується, презентував команду та розповідав про можливі зміни. Про це розповідають спостерігачі ОПОРИ, які відвідали агітаційний захід.

20 червня у Луцьку молоді люди, одягнені у футболки із надписом «Голос», роздавали у Луцьку агітматеріали – листівки та наклейки. Паралельно з тим волонтери запрошували на заходи за участі Святослава Вакарчука. Частина агітматеріалів, зокрема, брошурки із програмними засадами «Нова політика» та флаєри-анонси зустрічі зі Святославом Вакарчуком, які роздавали на вулиці Клима Савура в Луцьку, не містили вихідних даних.

Зауважимо, що партія «Голос» ще 15 червня подала до ЦВК документи щодо реєстрації списку. 19 червня ЦВК зареєструвала список партії «Голос» у загальнодержавному та багатомандатному окрузі, а також кандидатів, висунутих «Голосом», в одномандатних виборчих округах. Відтак вона є суб’єктом виборчого процесу.

Координатор партії «Голос» на Волині Віктор Левандовський зауважив, що не має повноважень давати коментарі з цього приводу та порекомендував звертатися в центральний офіс партії. ОПОРА у телефонному режимі звернулася за коментарем до центрального офісу. Там  пообіцяли перетелефонувати, однак на момент виходу матеріалу ОПОРА відповіді не отримала.

20 червня о 18 годину в розважальному центрі «Промінь» стартувала зустріч, яка розпочалася зі знайомства із представниками команди. Зауважимо, що перед початком волонтери також розмістили стіл, де можна було заповнити анкету прихильника «для зворотного зв’язку».

До Луцька прибули Соломія Бобровська (№9 у списку партії «Голос»), Андрій Шараскін (№20 у списку партії «Голос»), Микола Давидюк (№27 у списку політичної партії «Голос»). Також на сцені разом із ними був Віктор Левандовський (№57 у списку «Голосу»). Членів команди коротко представили, після чого вони розповіли про програмні засади, відповідали на питання слухачів та запрошували приходити зі своїми ідеями та питаннями до коворкінгу «Голосу» в Луцьку.

Святослав Вакарчук прибув на зустріч близько 19:15. Він повідомив, чому партія балотується в парламент, про принципи формування списку тощо.

«Такого списку, як у партії «Голос» ви ніде не знайдете. Це говорю не тільки я, це говорять експерти. Притаманний мені в музиці і попередній кар’єрі перфекціонізм в якомусь сенсі перенесений і в політику... Для нас це дуже серйозно – над кожною людиною, над кожним пунктом програми, над кожною дією працює дуже велика кількість людей. Ці  люди працюють на результат, щоб ви нам довірили, а ми потім показали, що ми можемо зробити в парламенті», - зауважив лідер партії.

Окрім того, Вакарчук анонсував участь партії в місцевих виборах, розповів про деолігархізацію  та необхідність зростання економіки.

«Ми йдемо створювати політику на наших правилах, в нас є потужна команда, і чим більше ви нам делегуєте голосів, тим простіше нам буде вам потім відповідати перед вами. Безумовно, якщо нас буде мало, в що я вже в принципі майже не вірю, то нам буде важче робити  зміни, якщо нас буде багато, буде потужна велика фракція, то ми можемо зробити великі речі. Якщо у нас буде більшість – ми за рік чи за два змінимо усю країну. Оце те, в чому я впевнений, бо знаю, як воно працює», - додав Святослав Вакарчук. 

Наприкінці він запросив слухачів на концерт.

«Дякуємо Вам. Чекаємо Вас 21 липня. Дуже очікую на вас 21 липня, ну і сьогодні теж на іподромі. Влаштуємо скачки», - резюмував він.

Перед концертом, який відбувався на території іподрому, на сцену вийшли ті ж спікери, кожен із яких звернувся до присутніх. Зауважимо, що тут зібралися тисячі людей, а до початку на екрані транслювали слайди із програмними засадами, деякими гаслами «Голосу», а також назви міст, де побуває «Тур змін».

У промовах, зокрема, йшлося про те що 21 липня можна зробити кардинальні зміни в країні.

«Друзі, 21 липня пам’ятайте – у вас є гарний шанс використати свій голос і зробити все можливе, щоб ми створили країну, в якій хочеться жити, якою хочеться пишатися… Для цього потрібно змінити політичну систему, старих казнокрадів, потрібно завести нових людей. Партія «Голос» веде команду молодих професійних експертів, які марять країною, хочуть працювати і знають, як її міняти», - зауважив Микола Давидюк.

Також перед присутніми із промовою виступив Святослав Вакарчук. За його словами, треба зробити, аби молодь не виїжджала, а люди похилого віку могли гідно доживати тощо. Якщо не змінити країну зараз, згодом не буде для кого робити змін. Зрештою, Святослав Вакарчук запевнив, що зміни – це не лозунг, а єдиний шанс, і зараз саме час робити більше.

«Сьогодні прийшов час зробити більше. Саме тому, я Святослав Вакарчук і партія «Голос» ідемо в парламент - ідем для того, щоб справді змінювати країну. Я не пішов балотуватися в президенти, бо те чого вимагають люди – кращих зарплат, чесних судів, боротьби з корупцією, якісних лікарів, хороших шкіл, соціальної політики - все це вирішується в парламенті. Мені не цікаві посади, мені цікаво змінити  життя одного українця на краще. Саме тому ми сьогодні не можемо думати ні секунди і партія голос іде на вибори в парламент, де ми будемо змінювати країну», - зауважив лідер партії.

Він нагадав, що в списку «Голосу» немає чинних нардепів, натомість там чимало професіоналів із різних галузей та запевняв, працюватимуть так, щоб за них не було соромно.

Наостанок Святослав Вакарчук пообіцяв, що на концерті не буде жодної політики, лише музика. Опісля з екранів зникла символіка «Голосу» і «Океан Ельзи» відіграв обіцяний концерт.

Зауважимо, що напередодні в Луцьку, селищі Маневичі та на території виборчого округу №20 масово поширили анонси візиту Святослава Вакарчука на Волинь, а також порозклеювали інформацію про програмні положення. Зазвичай такі оголошення розміщували на дошках оголошень біля будинків або ж просто на електроопорах.

Нагадаємо, не в усіх містах на Волині вчасно передбачили місця для розміщення передвиборчої агітації.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

Відповідно до частини 23 статті 74 забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.