Дитячі та спортивні майданчики, конкурси краси, концерти і вітання з професійними святами, ремонт дороги та медичне обладнання в подарунок – найпоширеніші активності діючих нардепів Володимира Литвина (ОВО №65, м. Новоград-Волинський), Павла Дзюблика (ОВО №66, м. Малин) та Віктора Развадовського (ОВО №67, м. Чуднів). ОПОРА продовжує аналізувати про що нардепи звітують під час виборчого процесу в соцмережах. В «онлайні» ще троє депутатів-мажоритарників.

На позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року в одномандатному виборчому окрузі №65 знову був  обраний народним депутатом Володимир Литвин. Балотувався шляхом самовисування. Не входить до складу будь-якої фракції , є лідером «Народної партії». Нардеп проживає в Києві, але родом з села Слобода-Романівська Новоград-Волинського району Житомирської області.  Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся», створений ним ще в грудні 2011 року, коли Литвин був на посаді голови Верховної Ради.

У соціальній мережі Литвин не активно звітує про свою діяльність в окрузі. На сторінці нардеп публікує відеокоментарі про засідання Верховної Ради, відео своїх виступів,  звіт про депутатську діяльність, звернення від жителів округу.

Як повідомляла ОПОРА,  за 2018 рік із бюджету на округ Литвина було виділено 10 млн 430 тис. грн субвенції.  Спрямовані кошти на 262 об'єкти. Найменший і середній розмір однієї субвенції – 40 тис. грн. На 159 освітніх закладів округу витратили 5 млн 940 тис. грн субвенції. Покращення роботи 36 об'єктів ЖКГ та інфраструктури коштували 2 млн 300 тис. грн. На 25 об'єктів соціально-культурної сфери знадобилося 780 тис. грн. Ремонт та придбання обладнання для 20 медичних закладів коштували 740 тис. грн. На реконструкцію та встановлення 22 дитячих та ігрових майданчиків – 660 тис. грн.

Отримати коментар Володимира Литвина ОПОРІ не вдалося. Номери телефонів, вказані на сторінці нардепа на сайті Верховної Ради не відповідають.

Найактивнішим з трійки нардепів є Павло Дзюблик. На позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року обраний народним депутатом в одномандатному виборчому окрузі №66 з центром у місті Малин. Суб’єкт висування – політична партія «Народний Фронт».  До обрання народним депутатом Павло Дзюблик працював головою Черняхівської районної державної адміністрації. Нардеп проживає в смт Черняхів Житомирської області.

На своїй сторінці в мережі Facebook Павло Дзюблик звітує про зустрічі в окрузі, висловлює свою думку з приводу рішень та подій в країні та області. За кошти субвенції придбав комп'ютер та принтер в дошкільний навчальний заклад.  За ініціативи та підтримки нардепа створено музей Коростишівського дитячо - юнацького клубу фізичної підготовки. Також він допомагав у придбанні обладнання та ремонті медичних закладів в окрузі.

Нардеп фінансово та організаційно долучився до конкурсів  краси, зокрема  «Міні міс Коростишів», «Міні-міс Радомишль 2019».

«Усі учасниці Конкурсу краси отримала неповторний титул і атрибути міс, звісно ж, що і подарунки від мене. Маю надію, що даний Конкурс буде корисним і тими знаннями, які дівчатка отримали за місяць навчання у модельній агенції з м.Житомир: дефіле, -майстерності, акторським навикам, етикету та іншому. Усі можливості, які маємо, ми повинні передавати нашим дітям - це моя думка. Я побачив потенціал і певну новизну у даному Конкурсі, тому вирішив оплатити його для дівчаток з усіх районів свого округу. Якщо Ви слідкуєте, то зараз проходять заняття у Брусилові, Хорошеві, Народичах, сьогодні запланований кастинг у Малині, а фінал вже відбувся у Черняхові, Коростишеві та ось і в Радомишлі», – йдеться у дописі від 16 червня.

Серед справ нардепа і встановлення дитячих,  ігрові та спортивних  майданчиків в окрузі.

«Гарні новини з Малина!  Навчання, виховання та дозвілля дітей - пріоритет у моїй роботі, що підтверджено конкретними справами. Не для пафосу, а з реальним розумінням значення цього вислову пишу - діти наше майбутнє! Скоро 1 червня - Міжнародний день захисту дітей і ми продовжуємо свою програму по встановленню дитячих майданчиків. Нехай приносять радість!», – йдеться у дописі на сторінці Дзюблика.

Нардеп організовує спортивні змагання, а саме: міжрайонний  чемпіонат з міні-футболу на перехідний кубок народного депутата України Павла Дзюблика, також відкрив поле для гри в міні-футбол в Коростишеві, яке збудували за кошти держсубвенції.

«Переможці кожного з 7 районів будуть відзначені (медалі, кубки, форма), а сертифікати з грошовими преміями отримають фіналісти! Усім успіху, але головне - задоволення від гри та спілкування! І пам‘ятайте, що у здоровому тілі - здоровий дух і з нас беруть приклад наші діти.

До зустрічі у кожному районі!», – йдеться у повідомленні на сторінці Павла Дзюблика.

За три тижні виборчої кампанії нардеп відвідав навчальні заклади округу та привітав викпускників зі святом останнього дзвоника, вручив грамоти та подяки, а також грошові премії. Організував поїздки колективів благодійних та громадських організацій до Верховної Ради.

Публікує нардеп на сторінці і подяки від колективів навчальних закладів за сприяння у здійсненні ремонту, за організацію екскурсії, за нові тренажери для спортивної бази ліцею в с. Стрижівка. Для педагогів округу організував екскурсію в національний парк «Межигір'я». Напередодні Дня медичного працівника нардеп зустрівся з головними лікарями округу в замку Радомисль в смт Радомишль.

«...За ці ж 4 роки роботи за мого сприяння 7 районів виборчого округу отримали близько 20 млн грн на підтримку медичної галузі з державного бюджету, з яких кошти спрямовувалися і на добудову поліклінічного відділення, на термосанацію закладів, придбання нового та дороговартісного медичного обладнання, ремонт у відділеннях, закупівлю автомобілів для обслуговування населення районів, комп‘ютерної техніки. Зробили це, хоч і непросто було, тож зможемо ще більше! Сьогодні ж, вітаю усіх працівників медичної галузі з прийдешнім професійним святом та бажаю бути здоровими і самим, щастя, благополуччя, миру в душі та країні», – написав на своїй сторінці Павло Дзюблик.

 

У червні нардеп майже щодня на своїй сторінці звітує про візити в різні населені пункти округу, розповідає про те, що вже зроблено за 4 роки депутатства, вітає з святами, відвідує випускні вечори в навчальних закладах.  Організаційно та фінансово підтримує шахові турніри.

Окремий «напрямок діяльності» нардепа – участь у святкуванні  Днів села чи селища в окрузі. Традиційні вітання, звіт про подарунки та пророблену роботу за період депутатства, концерт, відкриття дитячого майданчику  і торт.

«На День народження міста Радомишль - гербовий торт для іменинника і усіх містян!

Ми багато доброго зробили спільно для цього міста за роки знайомства і праці.

Ми видозмінили з-зовні і по внутрішньому наповненню усі дитячі садки;ми подарували найнеобхідніше усім школам; ми заасфальтували центральні вулиці і почали робити дороги до сіл; ми поставили вікна і накрили приміщення під поліклінічне відділення, аби зберегти його доти, доки містяни вирішуватимуть, що з ним робити далі і під що використовувати, а тим часом забезпечили ЦРЛ та Центр «ПМСД» новим дороговартісним медичним обладнанням, автомобілями для обслуговування населення міста і району;  ми оновили спортивний інвентар у ДЮСШ та приладдя для гурткової роботи в СЮТ; ми забезпечили усі бібліотеки книгами з історії України і мультимедійним обладнанням, так само і клуби..», – зазначено в публікації від 16 червня.

На своїй сторінці Павло Дзюблик повідомив, що планує знову балотуватися до Верховної Ради і закликає виборців долучитися до написання програми кандидата. Станом на 19 червня на сайті ЦВК Павла Дзюблика немає у списку зареєстрованих кандидатів в депутати. ОПОРІ розповів, що вже подав документи до ЦВК.

У коментарі ОПОРІ Павло Дзюблик зазначив, що в окрузі майданчики встановлюються за кошти державної субвенції.

«Кошти були виділені на ці майданчики ще у минулому році, просто у нас завжди місцева влада робить так, як їм зручно і в результаті вони лише зараз їх почали встановлювати і відповідно, як встановлюють, то про них розповідають. Частина майданчиків лежала навіть більше року у селищних радах. З приводу конкурсів краси: перший конкурс був проведений в Черняхові, організатори до мене звернулися за допомогою, ми їм допомогли організаційно провести захід, після чого до мене почали звертатися жителі з інших населених пунктів з проханням провести і в них такий конкурс. Я як ідейний натхненник, головний організатор цього всього», – зазначив Павло Дзюблик.  

Також Павло Дзюблик розповів, що двічі на рік вручає стипендії чотирьом кращим учням у двох школах смт Черняхів.

«Фінансовий стан мені не дозволяє запровадити премії у всіх навчальних закладах округу. У мене є дві школи в Черняхові, я вже четвертий рік поспіль вручаю стипендії  чотирьом учням: найкращий учень 1 класу, початкова та середня школа.  Ми вручаємо стипендії два рази в рік, по завершенню семестрів, учень який отримує стипендію має найвищий бал по школі, якби в мене був фінансовий ресурс більший, то я би започаткував в кожній школі», – розповів Павло Дзюблик.

У 2018 році на округ було виділено з державного бюджету субвенцій на суму  30 мільйонів 55тисяч грн. Найбільше – 11 млн 710 тис грн спрямовано на придбання устаткування, меблів, техніки, ремонтних робіт у 189 освітніх закладах округу. На 23 об'єкти  медичних закладів направлено 8 млн 730 тис. грн. Реконструкція та встановлення 65 дитячих та спортивних майданчиків вартує держбюджету 7 млн 170 тис. грн. На 24 об'єкти соціально-культурної сфери нардеп спрямував 2 млн 260 тис. грн. У 5 об'єктахЖКГ та інфраструктури округу зміни відбуваються на суму 370 тис. грн. Найменше коштів  – 310 тис. грн спрямовано на ремонт двох доріг.  Середній розмір суми субвенції становить 100 тисяч гривень.

67 одномандатним виборчим округом «опікується» Віктор Развадовський – український політик, генерал-полковник міліції, доктор юридичних наук, професор, народний депутат України III, IV, VII, VIII скликань. На  виборах  до Верховної Ради 2014 року обраний  депутатом у одномандатному виборчому окрузі №67 (м. Чуднів), отримавши 37.43 % голосів. Балотувався як самовисуванець. На момент обрання був депутатом Верховної Ради. Член депутатської групи «Партія Відродження».

Віктор Развадовський немає власного благодійного фонду, сторінки в соціальних мережах і про свою діяльність в основному звітує через ЗМІ та під час зустрічей в регіоні.

Про візити Віктора Развадовського, подарунки, участь у заходах часто інформує на своїй сторінці в мережі Faсebook заступник голови Житомирської районної ради Василь Стах.

За аналізований період нардеп подарував дошкільному закладу «Веселка», Березівського району комп'ютерне обладнання, виступив генеральним спонсором проведення Озерненським будинком офіцерів свята з нагоди Дня захисту дітей, подарував безконтактний термометр і діагностичний набір (офтольмо- й отоскоп)  працівникам Високопічської амбулаторії. З нагоди Дня села Зарічани та Дня медичного працівника Віктор Развадовський подарував амбулаторії сучасні портативні медичні прилади.

«...Пам’ятаючи, як їхній народний депутат України уже не раз приходив на допомогу місцевій громаді, і зокрема, зазначеному ДНЗ – виділенням коштів на придбання меблів і посуду для відновлення його діяльності, купівлею акумулятора для забезпечення безперебійної роботи котельні дитячого садочка тощо, трудовий колектив «Веселки» та батьки дошкільнят не вагаючись знову вирішили звернутися до Віктора Развадовського. І, як мовиться, «під подушку», коли дітки поринули в обідній сон, придбаний парламентарієм за позабюджетні кошти новенький сучасний ноутбук, до раніше подарованого багатофункціонального пристрою з функціями друку, сканування та ксерокопіювання, Березівському дитячому садочку від народного депутата України привезли його помічник, депутат Житомирської районної ради Василь Козел та Березівський сільський голова Сергій Чернуха....», – йдеться у дописі на сторінці Стаха від 26 травня.

Заснував Віктор Развадовський «Перехідний Кубок народного депутата України» для учасників патріотичної гри «Джура».

«Перехідний Кубок народного депутата України назавжди "прописався" в озерненських джурівців рою "Нащадки козаків". Як і обіцяли засновники перехідного Кубку - представник Житомирщини у Верховній Раді України від 67 Чуднівського одномандатного виборчого округу Віктор Развадовський та його команда, після третього поспіль виграшу цього трофею юними спортсменами-патріотами рою "Нащадки козаків" Озерненнської гімназії він назавжди залишиться у них. Наступного року учні загальноосвітніх закладів Житомирського району будуть змагатися уже за новий перехідний Кубок від Віктора Развадовського», – зазначено у дописі на сторінці Василя Стаха.

Публікує Василь Стах і матеріали про діяльність нардепа Развадовського у Верховній Раді.

На сайті Твій Романів 12 червня розміщений матеріал під заголовком: «300 троянд та концерт ансамблю Кристал подарував медикам Романівщини Віктор Развадовський». Під час урочистостей з нагоди Дня медика Віктор Развадовський подарував лікарям квіти та організував концерт харківського ансамблю «Кристал».

Отримати коментар Віктора Развадовського ОПОРІ не вдалося.

Від 13 червня Віктор Развадовський офіційно зареєстрований ЦВК, як кандидат в народні депутати.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «З наближенням виборів відразу активізується депутатська благодійність – як з власних коштів (чи коштів фондів) так і завдяки приписуванню собі результатів отриманих завдяки субвенціям з державного бюджету. На жаль, нинішні потенційні кандидати ставлять благодійність, як чи не основу своєї передвиборчої кампанії. Негативна тенденція загрожує тому, що фактично ми спостерігаємо «конкуренцію благодійності» а не роботи у Верховній Раді чи планам щодо законодавчих змін».

Про активності нардепів Борислава Розенблата (ВО №62 м. Житомир), Олександра Ревеги (ВО №63, м. Бердичів) та Володимира Арешонкова (ВО №64, м. Коростень) читайте тут.

Відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Згідно з частиною 2 статті 70 передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Відповідно до частини 3 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» усі кандидати у народні депутати України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Згідно з частиною 14 статті 74 Закону: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)