У Києві на зустрічі з виборцями кандидата-мажоритарника Богдана Ференса поширювали політичну агітацію без вихідних даних.

Факт зафіксували спостерігачі ОПОРИ і викликали поліцію на місце події.

Зустріч Ференса з виборцями була анонсована на вечірню пору 19 червня на Микольсько-Слобідському пляжі (Дніпровський район столиці). Члени його команди прийшли раніше. Із собою принесли напої, їжу та агітаційну поліграфію. Кандидат розповідав про себе і свої наміри, агітатори роздавали листівки. Він розповів, що його ніхто не фінансує, тому листівки він з друзями роздрукував на принтері. Опісля виступу Богдан Ференс запросив усіх присутніх пригощатися черешнями, печивом і соком.

На агітаційній продукції, яку роздавали політичні активісти, не було вихідних даних: інформації про наклад, відповідальну за друк особу, виробника і замовника.

Спостерігачі ОПОРИ викликали на місце події поліцію.

Не дочекавшись правоохоронців, команда кандидата покинула пляж.

Окрім заяви, ОПОРА представила поліції фото та відео із зустрічі.

Наприклад, де кандидат Богдан Ференс запрошує присутніх пригощатися.

“Перед організацією публічних заходів кандидатам варто проглядати закон у тих місцях, де йдеться про агітацію, а також вимоги і заборони щодо неї”, - зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві.

В  пункті 4 частини 5 статті 3 Закону “Про вибори народних депутатів” читаємо, що “рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується (...) забороною використання кандидатами у депутати, партіями - суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів”. 

У статті 45, де йдеться про фінансування виборів, також говориться: “фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється”.

Щодо пригощання виборців, то у статті 74 йдеться: “Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.”

Щодо поліграфії без вихідних даних, то у частині 7 статті 69 зазначено: “Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск”.

У частині 23 статті 74 йдеться про таке:

“Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.”

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер