19 червня представники Новодністровської, Заставнівської та Ставчанської ОТГ отримали у свою власність землі сільськогосподарського призначення, які були надані їм відповідно до реформи децентралізації. Максим Бурбак, народний депутат України, обраний по одномандатному виборчому округу №204 (Хотин), був присутній протягом процесу підписання документів.

Під час того, як представники об'єднаних територіальних громад підписували документи щодо передачі земель, нардеп Максим Бурбак вів пряму трансляцію на свою сторінку Facebook. На відео він сказав: «Зараз вчергове відбувається процес передачі земель сільгоспризначення за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам. І хто не  вірив у це в минулому році - але в минулому році ми передали понад 7,5 тисяч гектар земель сільгоспризначення за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам Чернівецької області».

Пізніше нардеп написав про цю подію публікацію у соціальні мережі. «До речі, завдяки децентралізації лише минулого року ми передали понад 7,5 тисяч га земель об’єднаним громадам Чернівецької області. Це і додатковий ресурс, і надходження до бюджетів», - написав Максим Бурбак.

Громадянська мережа ОПОРА поцікавилася у народного депутата тим, яким чином він позиціонує свою роль у процесі передачі земель у власність ОТГ. Максим Бурбак сказав: «По-перше, я популяризую процес передачі земель за межами населених пунктів сільгоспризначення у власність об’єднаних територіальних громад. Не всі голови про це знають. Не всі в це вірили у 2018 році, коли ми збирали їх разом, і це була постанова Кабінету міністрів, всі ставилися скептично до неї. По-друге, як голова фракції, яка входила в коаліцію, яка створила коаліційний уряд, то, певно, я маю робити все, щоб ці ідеї впроваджувати і імплементувати на місцях».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі вказує, що передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність ОТГ була врегульована Розпорядженням Кабміну від 31 січня 2018 р. № 60-р. Відтак, вказаний процес було запущено вже з 1 лютого 2018 року, а сам процес організовує Держгеокадастр, котрий займається питаннями формування меж таких ділянок і передачі їх для ОТГ. За таких умов, даний процес є компетенцією саме уряду, а не окремих народних депутатів.

Додамо, що 19 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Максима Бурбака кандидатом в народні депутати України у 204 одномандатному виборчому окрузі (місто Новодністровськ, Заставнівський, Кельменецький, Сокирянський, Хотинський райони). Бурбак балотується як само висуванець.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)